Er dreigt een ramp in de gezondheids­zorg

 

Jinek had het erover van de week: it says it all!

 

 

Eva Jinek gezien afgelopen woensdag? 

 

Even kort voor wie haar niet zag en er verder ook nog niets over las: er dreigt een ramp in de gezondheidszorg die zowel verpleegkundigen als patiënten hard zal treffen. Het dreigende debacle luistert naar de naam BIG II, een wet die twee registers voor verpleegkundigen wil maken: een voor   hbo-opgeleiden en een voor verpleegkundigen met een mbo-opleiding. Verpleegkundigen met een hbo-diploma van na 2012 krijgen de nieuwe functie van regieverpleegkundige. Andere hbo’ers moeten daarvoor een toets maken. Verpleegkundigen die op het mbo of in de praktijk – ‘in service’ genoemd – zijn opgeleid, moeten terug naar school als ze hetzelfde werk willen blijven doen dat ze in praktijk vaak al sinds jaar en dag doen. Niet een cursusje volgen, maar in sommige gevallen voor jaren terug aan de studie of anders terug naar werk op een lager niveau.

 

Hoe bezopen deze plannen zijn? Een aantal verpleegkundigen deed zijn verhaal bij Jinek. 

 

Andrea bijvoorbeeld werkt op de hartbewaking van het LUMC in Leiden en is, naast allerlei cursussen, intern opgeleid. Hoe lang ze daar al werkt? Nu twee jaar op de hartbewaking en daarvoor sinds 1994(!) op de IC én de hartbewaking. Lange staat van dienst inderdaad. Maar als die wet er komt is Andrea, hoe zuur ook, niet meer gekwalificeerd om haar werk te blijven doen. Ze valt dan terug naar de functie van basisverpleegkundige waardoor alle ervaring en alle kennis van de ene op de andere dag niets meer waard is, ze geen beslissingen meer mag nemen en ook geen complexe zorg meer mag verlenen. 

 

Jeroen vervolgens is ambulanceverpleegkundige in Zeeland en ook hij zal zijn beslissingsbevoegdheid verliezen als de wet BIG II er komt. Op de vraag wat hij dan nog in een ambulance moet, antwoordt hij heel begrijpelijk ‘niks’. Niks heeft hij daar dan nog te zoeken. Als hij wil blijven doen wat hij nu doet wacht er een studie van 2,5 jaar. Naast zijn gewone werk, waar hij dan dus niets meer mag doen. Of hij de enige is? Niet bepaald, nee. Niet minder dan 42% van alle ambulanceverpleegkundigen die nu in Nederland werkzaam zijn, zullen straks buiten de boot gaan vallen – van de ene op de andere dag hun werk niet meer mogen doen. En dan te bedenken dat er, nu al, een tekort aan ambulanceverpleegkundigen is, waardoor veel ambulances uitvallen vanwege te weinig mensen. 

 

Die arbeidskrapte? Geldt niet alleen voor ambulanceverpleegkundigen, maar voor alle specialistische afdelingen. Wat zeg ik? Voor zowat de hele zorg! 

 

Moraal van het verhaal? Hoe kan dit? Een hele beroepsgroep voelt zich gekoeioneerd en daar kunnen we inkomen. Eigenlijk zou het wetsvoorstel na de zomer aan de Tweede Kamer worden voorgelegd, maar minister Bruins heeft zich op de valreep bedacht en opnieuw het gesprek geopend. Kleine tip voor de minister: gaat u ook eens praten met de mensen op de werkvloer. Of gewoon even Jinek van woensdag 7 augustus terugkijken.

 

It says it all! 

 

 

Beeld: Instagram Eva Jinek

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans