Er gaat niets boven Finland

 

Nou doe ik altijd wel net alsof ik alles van Finland weet, maar heel erg eerlijk ben ik zo ongeveer altijd in dezelfde streek blijven hangen. Want die is té mooi om door te rijden.

 

Toen ik een tijdje geleden, waar mijn man bij was, tegen vrienden zei dat we altijd ergens in het midden van Finland zaten, zei hij ineens, ‘Welnee! Dat is het Zuidoosten’. En verhip, toen ik op de kaart keek, bleek dat hij gelijk had. Wat een groot land is dat toch. Uren rijden en dan zit je nog steeds in het zuiden.

 

Heel erg ver ben ik eigenlijk dus nog niet geweest. Maar we zitten wel toevallig meteen in het allermooiste deel van Finland. Het gebied rondom het grootste, van alle ruim 188.000 meren.

 

Het Saimaa-meer

Ooit stond dat meer in verbinding met de zee en zo is het gekomen dat er zeehondjes in terecht zijn gekomen. En zijn gebleven. Die hebben zich uiteindelijk aan het zoete water aangepast en nu zijn ze zomaar een unieke soort geworden, die alleen daar leeft. Ze heten Norppa. En laat ik er nou een keer eentje gezien hebben! Turend vanuit de sauna over dat enorme meer.

 

Herranjestas! (Dat is Fins voor potverkoffie)

 

De allermooiste en leukste dingen opnoemen die je in dat deel van Finland kunt zien en beleven krijg ik niet in één verhaal verteld. Om het kort te houden noem ik alleen even de plekken waar ik sowieso elk jaar perse weer naartoe wil. Gewoon om je alvast lekker te maken. Mocht je gaan. Of mocht je vanmiddag mijn andere verhaaltje over Finland lezen… en…

 

Ik heb straks namelijk een prachtige verrassing

 

 • Tertti
  Ik ben helemaal verliefd op Tertti manor. De kruidentuin. Het prachtige landhuis, de winkel, de husky’s, de modewinkel helemaal achter de kruidentuin. Waar ik al veel leuks gescoord heb en ook nog eens niet al te duur. En ook het mooie en lekkere eten. Alles lokaal en zo heerlijk! Er loopt daar echt een topkok rond. Jammer dat ik zijn kookboek niet kan lezen. Een kijkje?
 • Opera
  Het jaarlijkse Savonlinna operafestival in het oude Olavinlinna kasteel aan het meer. Een belevenis. En dan ’s avonds ergens op een terrasje nog van die lekkere muikku wegsmikkelen. Dat zijn kleine visjes uit het meer. Mmmmm… Elk jaar hebben ze een geweldig opera-programma en ook elk jaar zijn daar speciaal voor het seizoen de allerleukste winkeltjes zomaar ineens voor een paar maanden pop-up gevestigd. En…je kunt in prachtige oude stoomscheepjes rondvaren over het meer. Waar je vervolgens veel te veel foto’s maakt. En ook nog iets lekkers drinkt en eet aan boord. 
 • Lekkere dingen
  En ik wil natuurlijk eten, shoppen en proeven: De boerenmarkt en de Kauppahalli in Mikkeli, de Vilee Food Factory in Otava, het theehuis van Wehmais in Juva bij een prachtige oude boerderij, waar ik nog binnen heb staan gluren in de koeienschuur. En even een espressootje drinken bij Landgoed Manilla in Otava, waar een Italiaanse kok lekkere pizza’s maakt. Ach, als je gaat, geef ik nog wel even wat extra adressen door.
 • Kenkävero
  Kenkävero. Net buiten de culinaire hoofdstad van Finland, Mikkeli, ligt dit prachtige landgoed, met allerlei leuke winkeltjes, een restaurant met feestbuffet, vol authentiek Finse producten. Er is een schitterende bloementuin, een bakkerij, het zomerverblijf van de kerstman, een cafeetje met terras aan het meer en je kunt daar vandaan rondvaarten maken over het meer. Echt niet overslaan dus, als je in de buurt bent! 
 • De natuur
  En natuurlijk het Saimaa-meer zelf. Alleen al rondrijden en rondlopen daar is een heerlijkheid. Die heerlijk frisse schone lucht. Je voelt je met de minuut gezonder worden. Ach, wat klets ik. Je zou het gewoon zelf moeten ervaren en opsnuiven. En dan had ik dus nog niet eens de sauna genoemd. Of wel?

 

Ik geef je gewoon even een Saimaa-fotoalbum om de sfeer te proeven. Geniet!

En tot straks

 

 

 

  

 

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter