Pasta voor de priesters

 

Adje: Strozzapreti, priester-smoorders, ofwel Strangolapreti, priester-wurgers, is een echt pastagerecht uit de streek waar ik woon.

 

Strozzapetri is een langwerpige iets gedraaide pasta en Italië zou Italië niet zijn als er achter de naam van deze pasta geen verhalen zouden schuilgaan. De naam van deze pastasoort Strozzapreti of Strangolopreti betekent letterlijk ‘priesterwurgers of priestersmoorders’ en ze zien eruit als een uitgewrongen doek. Er zijn verschillende verklaringen voor.

 

Zo wordt er gezegd dat de gulzige priesters de pasta zo smakelijk vonden dat ze het naar binnen schrokten en erin stikten.

 

Een andere verklaring is dat het vroeger in Italië gebruikelijk was dat priesters gratis mochten eten in restaurants en bij mensen thuis. Ze kregen dan eerst de dikke pasta te eten in de hoop dat ze erin zouden stikken en niet meer toe zouden komen aan de dure vis- of vleesgerechten.

 

Een ander verhaal dat de ronde doet gaat over een priester die zo hield van de volle smaak van het eigeel in de pasta, dat het eiwit aan zijn landarbeiders gegeven werd. De landarbeiders in zijn parochie hadden in die tijd natuurlijk weinig geld en waren juist heel blij met dit eiwit. Zij verwerkten het dan ook in de strozzapreti of strangolopreti, die van oorsprong alleen bestonden uit bloem en water. Het uitgerolde pastadeeg werd in dunne lange stroken gerold, in de vorm van lange schoenveters. De priester die het zo hoog in zijn bol had gekregen kreeg de verwensing om zijn ‘strot’ af te knellen met zijn eigen strangolopreti.  

 

 Ik ontfutselde een van de Nonna’s die altijd les komt geven tijdens de Wine&Foodreizen die ik organiseer het volgende recept.

 

Dit heb je nodig

  • 400 g strozzapreti
  • een zeer royale scheut olijfolie
  • 2 pepertjes, wel even de zaadjes eruit
  • 300 g cherrytomaatjes
  • 100 g snijbiet, fijngesneden
  • 200 g ricotta

 

Zo maak je het

Kook de Strozzapreti in 12-15 minuten beetgaar, giet ze af en breng ze op smaak met de extra vierge olijfolie, voeg twee kleine zeer fijngesneden pepertjes toe. Maak af met de snijbiet, cherrytomaatjes en de ricotta. Dit is echt een fantastische combinatie.

 

Buon apetito en kijk uit: niet gaan schrokken hè!

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.