En jawel hoor: we hebben weer een wassen neus te pakken

 

Na de beelden van de wantoestanden in het slachthuis van Epe ging bij mij de knop om.

 

 

Geen vlees meer. Ook geen kip inderdaad. Niet langer dat halfbakken, soms wel soms niet flexitariër-gedoe maar een definitief einde aan vlees op mijn bord. Ik moest aan mijn omgeving uitleggen hoe ik er toch bij kwam dat Epe het topje van de ijsberg was. Nou, gewoon. Het leek me te mooi om waar te zijn dat dit brute geweld alleen in Epe aan het licht kwam en daarbij: wie kon mij verzekeren dat het meer diervriendelijk gefokte varkentje niet net zo gruwelijk aan zijn einde kwam als die stakkers in Epe?

 

Van de week kwamen de Beter Leven keurmerk-feiten aan het licht en konden we er een wassen neus bijschrijven.

 

Allereerst: in 2007 riep de Dierenbescherming het Beter Leven keurmerk in het leven met als doel minder en beter vlees aan te gaan bieden door de veehouderij diervriendelijker maken. Allemaal deden ze mee: boer, slachter (zelfs tot de grootste kalverslachter van Europa, de VanDrie Group, aan toe), vleesverwerker, verpakker en supermarkt. In een convenant beloofden Dierenbescherming, ministerie van Landbouw, supermarktketens en belangenorganisaties in 2009 het diervriendelijk geproduceerde aanbod van vlees en eieren in supermarkten en restaurants jaarlijks met 15 procent te laten stijgen.

 

Minder vlees?

  • Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek namen kippen en varkens tussen 2007 en 2020 met miljoenen(!) toe.

 

Meer diervriendelijk vlees?

  • Kippen in een waterbad elektrisch verdoven voor ze geslacht worden: het mag niet meer, maar wordt nog steeds gedaan – en gedoogd.
  • Een varkensslachterij die namens de Dierenbescherming boeren aanmeldt voor een diervriendelijk keurmerk, terwijl ze zelf varkens mishandelt: het hoort misschien niet, maar gebeurt toch. 
  • Konijnen die op elkaar gepropt in hokken zitten? Niet leuk maar wel waar.
  • Varkens die niet alleen in het slachthuis maar ook onderweg ernaartoe worden geslagen en opgejaagd? Echt wel.
  • Zullen we nog even doorgaan of is dit wel genoeg zo?

 

Conclusie:
Het Beter Leven keurmerk, bedoeld als garantie dat vlees en eieren diervriendelijk geproduceerd worden én om te tonen hoe voor dieren wordt gezorgd voor ze in slachthuis en supermarkt belanden, is een ‘wassen neus’.  

 

Waardoor er inderdaad niets anders overblijft dan maar helemaal te stoppen met vlees.

 

Bron: NRC

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans