En daar gaan we weer!

 

Lekker naar Spanje voor 205 euro? Dat kan goedkoper!

 

Voor 171 euro ben je deze zomer uit en thuis qua Spanjetrip en dat scheelt toch maar mooi bijna twintig procent. Met het vliegtuig gaat de reis, want de maatschappijen jeuken van de lege stoelen die ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Frankrijk vervolgens, kost normaal gesproken 158 euro en nu nog maar 119 euro. Turkije is maar liefst 25 procent goedkoper dan normaal en naar Italië is het helemaal een lachertje, want daar gaan we dankzij de crisis met zo’n 30 procent voordeel naartoe.

 

Maar moesten we juist niet minder vliegen? Waren het niet juist de prijsvechters die aan de ketting moesten? Is het niet al vijf voor twaalf voor ons milieu en, volgens sommige hotemetoten eigenlijk al over twaalven, dus te laat? En van corona moesten we toch leren? Of zijn we dat nu alweer vergeten?

 

Travix, bekend van CheapTickets en Vliegwinkel.nl, heeft de prijzen vooral voor de maanden juli en augustus gedumpt. Omdat er voor die maanden nog weinig tot niets is geboekt en we nog steeds allemaal afwachtend en terughoudend zijn.

 

Maar was ook dát niet juist de bedoeling volgens onze minister-president? Beetje dichter bij huis blijven, auto pakken, kinderen en hond op de achterbank, koffie en gevulde koeken mee voor onderweg en geen fratsen uithalen die niet per se noodzakelijk zijn?

 

De verkoop van goedkope tickets schijnt weliswaar weer ietsje aan te trekken, maar het loopt nog niet echt storm. Ten opzichte van een jaar geleden zitten de boekingsites van voor-een-prikkie-de-wereld-rond, nog maar op de helft. En hoe het met de prijzen na augustus gaat is vooralsnog koffiedik kijken. Er wordt eerst nog geprobeerd om de tickets tegen normale tarieven te slijten en mocht dat niet lukken dan kan er waarschijnlijk wel wéér een mouw aan worden gepast.

 

Onder het motto dat niemand roomser is dan de paus – ik spreek heus ook uit eigen ervaring – is het lekker makkelijk kiezen als er geld te besparen valt. Dus waarom de auto pakken als er ook voor een habbekrats en supersnel naar Spanje kan worden gevlogen? 

 

En toch denk ik dat er iets moet veranderen als we willen dat de kinderen van onze kinderen óók nog op vakantie kunnen. Of is dat wat al te somber gedacht?

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans