Elke keer als we naar De Slimste Mens kijken stelt m’n man deze vraag

Weet jij misschien hoe het zit? Of moet ik die vraag naar Maarten van Rossum sturen?

 

 

Onzin natuurlijk om Maarten van Rossum een vraag te sturen

 

A.   Omdat het programma al lang geleden opgenomen is. Dat was bij de eerste aflevering in een klap duidelijk: er zit ineens weer publiek in de zaal en de schermen tussen de kandidaten zijn weg. 

 

B.   Omdat ik natuurlijk niet van gisteren ben en heus wel in de gaten heb dat Maarten z’n eigen ‘kijkersvragen’ bedenkt. Je merkt het al aan de naam en woonplaats van de zogenaamde vraagsteller. ‘Maria Kolen uit Boerdonk’ hoorde ik laatst. Typisch een afzender die alleen maar kan ontspruiten aan het brein van meneer Van Rossum. Of besta je echt, Maria uit Boerdonk? Bij deze mijn oprechte excuses.

 

C.   Omdat Maarten gewoon iets bedenkt waarover ie graag eens lekker wil mopperen, of iets heeft dat hij ons (het Nederlandse volk) een keer diets wil maken. Daar verzint ie dan vervolgens een vraag bij

 

Jammer eigenlijk dat, als je wat langer tv kijkt, je intussen doorziet hoe dit soort programma’s gemaakt wordt. Met kerst viel me op dat ze van tevoren goed nagedacht hadden over de planning. Ik zag steeds hetzelfde kerstmannetje in beeld staan achter de BN’ers die de vragen in ‘Open Deur’ stellen. En even later stond datzelfde kerstmannetje ook bij Maarten in de buurt.

Maar mijn vraag dus. En nu maar hopen dat jij het antwoord weet. Wat bedoelen ze toch met de naam van de laatste ronde: ‘Het Collectieve Geheugen’? Oké, ik snap dat zo’n vast format niet zomaar gewijzigd wordt, dus die ronde heet nog tientallen jaren zo, des te fijner zou het zijn als ik daar m’n hoofd niet meer over zou hoeven breken. Vooral trouwens omdat m’n man het grappig vindt om bij elke uitzending die vraag te stellen. Dus bij deze stel ik hem aan jou. Hij zal gek opkijken als ik ineens het antwoord weet. 

 

O ja… Wat ik me ook nog afvraag is hoe ze het publiek instrueren om de boel zo lang geheim te houden. Er is een groepje mensen dat weet wie de winnaar is. Zou je een geheimhoudings-contract moeten ondertekenen? Als jij ooit in het publiek gezeten hebt, wil je dan verklappen hoe het werkt?

 

Wat vond je trouwens van die enorme strik die een meneer in het publiek met oud en nieuw bij wijze van vlinderstrik omhad? Zou hij dat zelf bedacht hebben, of was het een lolletje van de redactie?

 

Maar goed. De hamvraag dus: wat bedoelen ze met de naam van de laatste ronde: ‘Het Collectieve Geheugen’? Weet jij het? Ik hoor het heel graag.

 

Ik wens je een fijne week

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska