Eitje!

 

Sonja: De natuur maakt alles mooier, dat zie je al aan deze ei-diy’s.

 

 

Ik vroeg me altijd af waardoor er kleurverschil zit in eieren. Het antwoord is simpel: een wit ei komt van een witte kip en een bruin ei van een bruine kip. Er zit verder geen verschil in de smaak of kwaliteit. Hier gebruiken we witte eieren: dat kleurt mooier dan bruine.

Bloemenei

 

Dit heb je nodig
10 minuutjes van je tijd om bloemetjes uit de berm te plukken. Dat kan van alles zijn, het is net wat er in het wild groeit.
Heel handig om te gebruiken is Mod Podge, maar gewone lijm moet ook lukken.

 

Zo bebloem je ze
De eieren kook je eerst tot ze hard zijn. Laat ze daarna afkoelen. Smeer dan ruim lijm op het ei en plak er voorzichtig de bloem overheen. Smeer over de bloem weer een laagje lijm, en laat het opdrogen. That’s it!

 

 

Natuurlijke verf

Waarschijnlijk ben jij ook, net als ik, opgegroeid met zo’n eierverfsetje waarvan de verf zo lekker intens en heftig was dat het ei er zelf ook helemaal blauw of roze werd. Mooi en leuk om te maken, maar no way dat we dat gingen eten!
Op dit moment ga ik voor meer naturelle tinten en waarom niet ook bij m’n gekleurde paaseieren. Ik heb geprobeerd eieren te kleuren met verschillende soorten thee! Zie hier het resultaat met een mooi kleurenschema.

 

Dit heb je nodig
Rooibosthee
Lavendel
Kurkuma
Mate (Argentijnse kruidenthee)
Kamille
Matcha (Japanse groene thee)
Zwarte thee
Bosbessenthee
Hibiscusthee

 

Zo kleur je ze
Kook de eieren eerst tot ze hard zijn. Doe gekookt water in een potje (maisonjar of jampotje). Gebruik losse theebladeren en voeg 2 theelepels toe in het potje. Dit kun je goed ’s avonds doen zodat het een nachtje kan intrekken. De eieren moeten minstens 4 uur in de thee kunnen weken. Hoe langer je ze in het water laat weken hoe donkerder de kleur. Maar na 6 uur trekt er geen kleur meer in en is je ei sowieso klaar.

 

In het kleurschema kun je zien hoe de kleur ongeveer zal worden.
De rooibos zorgt bijna voor dezelfde kleur als een standaard bruin ei, maar hij is in het echt iets subtieler.
De zachte perzikkleur is ook van rooibosthee maar heeft er veel korter in gelegen.
De kurkuma werkt ook als een trein, het ei is prachtig geel geworden.
De mate-thee zorgt voor een prachtige, intens groene tint en de hibiscus voor een verrassende blauw.
Ik ben erg blij met het eindresultaat! En trouwens, er zit ook nog een extraatje aan het verven met thee: het ei kun je ook gewoon nog eten…

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Say Yes