Eileen Gu

 

De sensatie van de Olympische Spelen.

 

 

 

Niets lekkerder dan wakker worden met je ogen nog half dicht, op het cijfer 1 van de afstandsbediening drukken en vanuit je warme bedje het beste van het beste voor je uitgeserveerd zien worden.

 

Vanochtend was dat skiën. Richting een schans en van daaruit een enorm ingewikkelde salto maken. Er deed een Nederlandse mee, ik was niet heel erg ingelezen, die het zowaar tot de finale skiede. Knap voor iemand die uit het platste land van de wereld komt. Maar toen was daar Eileen Gu, een Chinese die even de mooiste salto van alle dames maakte en goud greep. ‘Wat een leukerd en wat een knapperd,’ kirden wij vanaf de bank (we waren inmiddels naar de ontbijttafel verhuisd). En toen ze ook nog de Française die na haar kwam en het wat minder goed deed een troostende knuffel gaf, pakten we de laptop erbij. Dit vroeg om een Google-sessie.

 

Eileen Gu is niet alleen een sensatie op de ski’s, dat is ze ook off-piste. Deze in San Francisco geboren Amerikaanse Chinese (haar vader is Amerikaans, haar moeder Chinees) is ook een briljant studente, een topmodel (Victoria’s Secret, Louis Vuitton, Gucci, IWC, Elle, Vogue), een voorvechtster van gender equality en een goede vertegenwoordiging van vrouwen in sport. Ze koos er bewust voor om voor China uit te komen omdat ze juist in China mensen wil stimuleren om te gaan sporten en ze zegt dat die stimulans daar meer nodig is dan in Amerika.

 

Ze leerde van haar moeder skiën bij Lake Tahoe, die een fervent skiër was en het haar dochter wilde leren zodat zij haar moeder een beetje bij zou kunnen houden. Dat is geloof ik wel gelukt.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach