‘Eet dan in ieder geval je vlees op’

 

Door een mailtje dat ik laatst kreeg moest ik denken aan vroeger, aan m’n moeder.

 

 

Door een mailtje dat ik laatst kreeg moest ik denken aan vroeger, aan m’n moeder. Als ik zei ‘ik kan niet meer, ik zit vol’, kreeg ik vaak te horen: ‘Eet dan in ieder geval je vlees op’. Nooit begrepen waarom dat belangrijker was dan de groente. Duurder misschien? 

 

 

 

 

Het mailtje:

 

17 oktober verschijnt het boek ‘Groenvoer’: vegetarische en veganistische recepten. Door Tobias Camman. 

 

 

Daar werd ik nou niet bepaald opgewonden van. Toch maar even verder gelezen:

 

 

In dit boek zul je geen enkele vleesvervanger vinden. Heel fijn dat ze er zijn, voor als je even snel wat in elkaar wilt draaien op de woensdag. Dit is een boek om mee uit te pakken. 

 

 

Tobias Camman heeft een hekel aan gerechten waarbij groenten alleen worden gezien als bordvuller; geweldige, restaurantwaardige gerechten kunnen namelijk óók bereid worden zonder vlees. Met Groenvoer bewijst Camman dat groenten de show kunnen stelen.

 

 

Kijk, die tekst raakte me nou weer wel. Groente waarmee je kunt scoren, wow. 

 

 

 

 

 

Ik werd helemaal vrolijk van dit boek, de ene na de andere foto appte ik aan m’n vriendinnen. Met ons groentepakket is het altijd afwachten wat we krijgen. Eigenlijk best leuk, want als ik zelf moet kiezen verval ik best vaak in herhaling. Enige jammere van het pakket is dat ik bijvoorbeeld niet zo gek ben op pompoen en knolselderij. Niet dat dat er nou overdreven vaak in zit, maar toch. Voor beiden heb ik een lekker recept maar om nou altijd die Cubaanse pompoensoep en die aardappel-knolselderij-gratin te maken… Nu heb ik ineens prachtige nieuwe opties.

 

 

 

 

Een van die heerlijke pompoen-recepten (was nog lastig kiezen, want de pompoen-tempura ziet er ook verrukkelijk uit) geef ik hier alvast door, wie weet krijg jij er ook zin in. 

 

 

SALADE VAN GESCHAAFDE POMPOEN 

 

Met geitenlabneh, venkel en citroendressing 

 

Bereidingstijd: 30 minuten + minimaal 8 uur wachttijd 

 

Voor 2 personen: 

 

 

INGREDIËNTEN 

  • dikke labneh van 500 ml volle biologische geitenyoghurt (zie recept onderaan) 
  • 200 g pompoen
  • halve theel. za’atar
  • Een kwart venkel
  • 50 g (oud) desembrood
  • 5 g fijngesneden platte peterselie

 

 

DRESSING

  • halve citroen
  • 10 ml rijstazijn
  • 2 theel. fijne kristalsuiker
  • 1 theel. fijne mosterd
  • 20 ml olijfolie
  • mespuntje zwarte limoenschaafsel (optioneel) 

 

 

SPECIALE TOOLS 

  • kaasdoek
  • mandoline 

 

 

Bereidingswijze

  • Maak de dikke labneh (zie recept hieronder) 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 

 

 

  • Neem een halve pompoen, haal de pitten eruit (die kun je eventueel roosteren voor over een salade), snijd in de lengte in tweeën en ontdoe van de schil.
  • Zet je mandoline op het dunste standje en haal de pompoen met de platte zijkant langs de mandoline, zodat je flinterdunne pompoenlinten krijgt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de linten daarop. Besprenkel met ruim olie, za’atar en zout en schuif voor 10 minuten in de oven. Laat afkoelen. 

 

 

 

  • Ga verder met de dressing. Doe het sap en de zest van een halve citroen, het zout, de azijn, de suiker en de fijne mosterd in een maatbeker. Pureer tot een glad geheel met de staafmixer. Voeg daarna druppel voor druppel de olie toe. Doe dit niet te snel, want dangaat het schiften. Zet de dressing opzij in de koelkast.
  • Snijd het desembrood in kleine blokjes, besprenkel met wat olijfolie en zet in de oven (die nog op 200 graden staat). Het brood mag er ca. 7 minuten in tot het goudbruin en krokant is. Tot slot halveer je de venkel in de lengte en dan nog een keer in de lengte zodat je een kwart hebt. Haal het kwart venkel op het dunste standje over de mandoline. 
  • Mix de rauwe venkel en de geroosterde pompoenlinten voorzichtig met de dressing in een kom. Breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper. Leg de salade op een bord en maak af met de labneh, croutons en de verse peterselie.

 

 

 

 

 

 

DIKKE LABNEH 

 

(Die maak je van tevoren. Een beetje hetzelfde principe als hangop)

1 minuut + 8 tot 20 uur wachttijd 

 

 

Ingrediënten:

  • 500 ml volle biologische geitenyoghurt
  • 1 eetlepel za’atar
  • 100 ml olijfolie

 

 

Neem een zeef, leg daar een kaasdoek (of een schone theedoek) in en hang de zeef in een kom. Giet de geitenyoghurt in de kaasdoek en laat het minimaal 20 uur uitlekken. Roer het af en toe voorzichtig door om ervoor te zorgen dat het vocht er goed uit kan lopen. Doe dan de olijfolie samen met de za’atar in een pot en schep met twee eetlepels telkens een mooie bol labneh in de olie. Zet de pot in de koelkast voor later gebruik. 

 

 

Jaja, inderdaad

 

 

Het ziet eruit als een lang recept, maar je kunt het in stukjes maken en voorbereiden en dan zou het zomaar het klapstuk van kerst kunnen worden. En anders misschien de ‘bietstuk (ja, je leest het goed, dit is met biet, niet met bief) met kruidencrème en chips van schorseneer’ die erin staat. Mjam!

 

 

Het boek ligt dus inmiddels een week in de winkel, ik zou het maar snel in huis halen en anders is het leuk voor je verlanglijst. 

 

 

Maar ook leuk om hier te winnen!

 

 

Ik mag er namelijk drie verloten. Even reageren onder dit artikel op Facebook en je ziet volgende week op diezelfde plek of je gewonnen hebt.

 

 

Heel veel succes als je meedoet en een mooie week gewenst. Lekker weer om alvast het een en ander aan recepten uit te proberen.

 

 

 

Liefs van Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska