Een skivakantie in Tirol? Ik houd ervan!

 

Binnenkort begint de krokusvakantie en dan stap ik met mijn gezin in de auto voor een fijne skivakantie naar Oostenrijk. De pubers vergeten die week dat ze altijd online moeten zijn en zijn net zo blij als ik dat ze een hele week naar buiten kunnen.

 

Mijn favoriete Oostenrijkse vakantiebestemming is Fulpmess in het Stubaital. Er ligt gegarandeerd sneeuw van november tot juni en het is zo’n schattig dorp. Het liefst slaap ik in een appartement van een traditioneel gasthof met de beroemde Tiroolse gastvrijheid. De kinderen hebben hier meer ruimte dan in een hotelkamer. En wifi hebben ze ook, gelukkig… Ik zie mezelf nu alweer helemaal liggen onder zo’n enorm dik donzen dekbed, met een rozig gezicht van een lange dag in de buitenlucht. Wel een beetje jammer van die gierende spierpijn de volgende ochtend, maar ja, een mens kan niet alles hebben.

 

 

Op de Stubair gletsjer, de grootste van Oostenrijk, kunnen onze pubers hun gang gaan. Met de skipas, die geldig is in de skigebieden Gletsjer, Elfer, Schlick2000 en Serles, mogen ze alle liften gebruiken. De rode, blauwe en zwarte afdalingen zijn allemaal even mooi. We zien elkaar wel beneden in het dalstation, waar alle skipistes samenkomen. Of we spreken af om boven te lunchen. Het uitzicht op de ruim 3200 meter hoge gletsjer is werkelijk fenomenaal. Als we daar tussen de middag lekker in het zonnetje zitten te eten willen we nooit meer terug naar beneden! 

 

 

De pubers hadden altijd ski-les van Nederlandssprekende leraren. Dat was vooral handig toen ze nog klein waren, want zo konden ze de skileraar tenminste verstaan en wisten ze wat ze moesten doen: pizzapuntjes maken! Inmiddels willen de kinderen alleen maar zo hard mogelijk naar beneden glijden. Of in de halfpipe van de Schlick kijken welke trucs ze met hun snowboard kunnen uithalen. Daar krijg ik natuurlijk een hartverzakking van! Vanwege mijn slakkentempo word ik altijd heel hard door hen uitgelachen. Ik maak nou liever een bochtje extra.

 

 

Omdat mijn kroost zo gek is op snelheid, gaan we altijd een potje met ze rodelen! In het Stubaital ligt wel drieënveertig kilometer aan rodelbanen en sommige zijn ook ’s avonds verlicht. Sprookjesachtig mooi en zo leuk om te doen. Ik huurde een paar sleetjes bij een van de vele sportwinkels. En denk nou maar niet dat de pubers naar boven willen lopen! (Hoewel dat een prachtige wandeling is…) Dus namen we de sleetjes gewoon met de lift mee omhoog. We deden natuurlijk een wedstrijdje en je raadt het al… Ik kukelde er in de bocht als eerste vanaf. 

 

 

 

Maar goed, dan verdien ik wel een hete chocolademelk met slagroom, toch? 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit