Een puber laat zich zijn kipnuggets echt niet afpakken
Als het aan staatssecretaris Van Ooijen ligt krijgen gemeenten straks de wettelijke bevoegdheid om een nieuwe snackbar in de buurt van een school te verbieden. Wat een betutteling.
Feit: de helft van de volwassenen is te zwaar en als we daar niks aan doen worden het er steeds meer, met alle gevolgen voor de betaalbaarheid van de zorg van dien. Maar niet alleen de volwassenen zijn te dik, ook het percentage te zware kinderen stijgt schrikbarend hard. Volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft een op de zes kinderen last van overgewicht en in sommige Nederlandse wijken waar ‘een onevenredig groot aanbod aan ongezond voedsel is’ zelfs een op de drie. Kinderen moeten dan door een ‘haag van verleidingen’ naar school fietsen.
Dat er iets tegen het overgewicht bij kinderen moet gebeuren lijkt me duidelijk. Maar dat de staatssecretaris nu gemeenten de mogelijk wil geven om nieuwe fastfoodrestaurants of snackbars in een wijk of bij een school te verbieden lijkt me volkomen nutteloos en vind ik betutteling van de bovenste plank. Want een puber laat zich zijn kipnuggets, frikadelletje speciaal of milkshake echt niet afpakken. Die fietst heus wel een stukje verder om aan zijn snacks te kunnen komen. Gewoon met z’n tweeën op de deelscooter, hop naar de Mac of de Febo. Ook hier in Huize Smit moest ik er bij mijn pubers eindeloos op hameren dat dagelijks een broodje Unox uit de schoolkantine niet de bedoeling was. En ik had heus wel door dat die gesmeerde boterhammen van thuis weleens in de vuilnisbak op school belandden.
Misschien kan de staatssecretaris beter inzetten op meer voorlichting op scholen zodat kinderen en pubers leren wat gezonde voeding is en wat de gevolgen zijn als ze ‘slecht’ blijven eten. Het verbieden van een snackbar in de buurt van een school lijkt me niet de manier om dat overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Want als er iemand inventief is om verboden waar te bemachtigen, dan is het wel de puber.