Een Pinterest-eat-your-heart-out-eettafel

 

Judith de Klijn presenteerde jaren TV Woonmagazine met Jan des Bouvrie en haar liefde voor interieur en een gezellig huis zet ze voort als interieurstyliste. Op Franska.nl helpt ze jou elke week om je huis nog gezelliger te maken. Vandaag gaan we die eettafel eens ontzettend Pinterestproof maken.

 

 

 ‘Ik ben zo gek op serviezen en alles wat daarbij komt kijken dat ik makkelijk een restaurant zou kunnen beginnen als je mijn inboedel bekijkt. De borrelplanken zijn niet te tellen en ik blijf borden of soepkommen of gouden lepels kopen als ik die tegenkom. Helemaal leuk als dat voor een zacht prijsje lukt. Je huis mooi inrichten met dure spullen is heel makkelijk, ik kan ook heel blij worden van een koopje. Zoals de borden van CASA, die ik kocht voor een zacht prijsje. 

 

Het servet-geheim

Ik had altijd wit servies en wisselde dan af met servetten. Dat vind ik wel het geheim van de smid, want met een ander servet zet je weer een heel ander sfeertje neer. Ik pas ze ook aan het seizoen aan. De witte met gouden stippen van de HEMA vond ik deze zomer echt geweldig. Nu kies ik weer voor iets donkerder tinten en andere motieven. Ik haal servetten altijd bij betaalbare winkels dus HEMA, XENOS of Sissyboy, daar pak ik altijd even servetten mee.

 

Pak een of meer kleuren uit die servet en pas daarop je accessoires aan. Dus bijvoorbeeld kaarsen in die kleur(en), of een paar losse bloemen in kleine vaasjes, of gewoon een leuk prulletje dat je hebt staan.

 

Doe eens iets geks

Als grappige aankleding heb ik nu bijvoorbeeld vier bloembollen die mijn bloemist me tipte. Het ziet er zo een beetje gek uit, als een dode paddenstoel, maar als je ze af en toe nat maakt, komt er straks een mooie bloem uit. Het ziet er in ieder geval gezellig uit en je hebt meteen je eerste gespreksonderwerpje te pakken. 

 

Neem een houten schaal met heel veel van die bollen en je hebt een herfstgevoel, maar dan net even anders dan die eikels en kastanjes, zal ik maar zeggen. 

 

 

Even geen linnen

Het thema is nu zwart, naturel en goudkleurig. Ik vind een heel groot linnen tafellaken ook heel leuk, maar dat geeft wel een heel formeel gevoel. Voor gewoon zomaar een etentje met vrienden kies ik voor net iets informeler. Met kerst zou ik dan weer gouden placemats neerleggen, of een tafelkleed naar keuze. (Budgettip: gewoon een leuke lap op de markt kopen… die onafgewerkte rand vind ik persoonlijk dan juist wel weer leuk. Vind jij dat niet, dan klap of zoom je ‘m om.)

 

De placemats die ik nu gebruik zijn iets duurder, van Yoshiko, maar ook bij CASA, HEMA of Xenos hebben ze heel veel leuke placemats. Als je een mooie houten tafel hebt, is die structuur natuurlijk wel heel stoer en is het leuk om die in beeld te houden.

 

Gewoon een aubergine

Ik zou ook zomaar een aubergine op tafel kunnen leggen. Gewoon omdat hij qua kleur en gevoel goed bij het palet past. Of een citroenplant, of een paar takken van de olijfboom uit de tuin.

 

Kortom: door alleen maar de servetten te veranderen (en een kleine styling-aanpassing) heb je een totaal andere tafel gecreëerd. 

 

Van overal en nergens

Kandelaars haal ik van overal en nergens. Kringloop, rommelmarktjes, bouwmarkten, HEMA. Als ik iets zie, pak ik het mee. Als ik straks klaar ben met koper, gaat dat weer in de la en haal ik weer alle houten kandelaars tevoorschijn. 

 

Grappige gouden lepels

Mijn bestek heb ik alweer twintig jaar, maar als ik dan weer iets leuks zie, zoals in dit geval grappige gouden lepels bij Blokker, dan koop ik die. Dat geeft dan weer een leuk impulsje aan die tafel.’

 
 

Meer Judith? Volg haar op @judithdeklijn