De 3 redenen waarom wijn je slim en gelukkig maakt

 

Ik heb in principe maar weinig nodig om overgehaald te worden tot het nuttigen van een wijntje. Wit, rood, roze, geel, paars: I don’t care. Ik lust alles.

 

Nou blijk ik met mijn dorstige karakter niet eens zo verkeerd bezig te zijn. Volgens sommigen is een wijn op z’n tijd zelfs dé manier om slank, slim en gelukkig te worden (of te blijven). Volgens een recente studie zitten er zuren in de wijn die je lever juist zouden helpen om vet te verbranden. Nou zit er maar een klein beetje in een wijn van die zuren, maar het blijkt dat wijn die is gerijpt in houten vaten er meer van hebben. Komt goed uit dat ik nou net van die houterige, vette Chardonnays hou.

 

En that’s not all, my friends. Alcohol zorgt voor een opkikkertje van serotonine en dopamine. Ofwel: die stofjes die je dat geluksgevoel geven. Ik merk het al als ik alleen al wéét dat ik later op de dag een wijn ga drinken: de voorpret is al genoeg voor mij om die blije stoffen aan te maken. Zeker als je niet vaak heel veel drinkt, maar gewoon met mate, zonder al te veel katers, dan blijft je brein dit soort happy feelings aanmaken. Kijk, dat is goed nieuws. 

 

Daarnaast is vooral rode wijn, als je dat af en toe drinkt, goed om je cognitieve scherpheid een beetje te behouden. Aan een studie deden bijvoorbeeld 7.153 mensen ruim tien jaar lang aan mee. Er werd gekeken naar hun concentratievermogen, aandachtsspanne en hun mogelijkheid tot leren. Juist de vrouwen die regelmatig rode wijn dronken, leerden makkelijker en hadden een betere focus dan de vrouwen die echt nooit never een glas vino inschonken. Tja. Er zijn ook genoeg onderzoeken die stellen dat alle alcohol slecht is voor je, en dat snap ik ook ergens wel. Maar dit soort onderzoeken bestáán dus wel, dat rode wijn goed is voor je hersenen. Ik zeg het alleen maar.

 

Kortom: wat je ook doet dit weekend, voel je vooral niet schuldig als je een glas inschenkt voor jezelf. Al lig je lonely op de bank met een serie, al heb je net twee kinderen braaf op bed gelegd, al sta je in de kroeg te hossen en aan de barman zijn nek te hangen, al zit je met zes vriendinnen in een bungalow op de hei: proosten maar. Wie heeft er een glaasje geel voor me?

 

Door: Redactie Amayzine.com