Een parlementariër met het syndroom van Down?

 

Deze vrouw flikte het en ze schrijft daarmee geschiedenis.

 

 

 

 

Er zijn soms van die berichten waar ik zomaar blij van word. Dit was weer zo’n bericht dat ik je niet wil onthouden. Het gaan over ene Mar Galcerán die als eerste parlementariër met het syndroom van Down geschiedenis schrijft.

 

Mar streed er al jaren voor om ervoor te zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking gewoon deel uit mogen maken van de maatschappij en deel mogen nemen aan een gesprek zonder voor gek te worden versleten. Dat ze zó veel voor elkaar zou krijgen en dat ze zelf de eerste parlementariër van Spanje werd met het syndroom van Down, dat was meer dan waar ze ooit op gehoopt had. Hoewel het een lange weg was die ze hiervoor te gaan had, noemt de 45-jarige Mar het ongekend en vindt ze het heel fijn dat de maatschappij langzaam begint in te zien dat mensen met het syndroom van Down veel bij te dragen hebben.

 

Haar strijd begon toen ze zich op haar achttiende aansloot bij de conservatieve Volkspartij (PP). Heel langzaam werkte ze zich op in het partijapparaat. Het zou zelfs meer dan 25 jaar duren eer haar inzet zijn vruchten afwierp. Dat was afgelopen mei, toen Mar als twintigste naam werd toegevoegd aan de kandidatenlijst van de partij voor de regionale verkiezingen in Valencia. Kort daarop kwam het nieuws dat ze een zetel in het regionale parlement had weten te veroveren en dat de politiek dankzij haar grenzen had verlegd die nog nooit eerder zelfs maar bereikt waren. 

 

Terwijl haar beëdiging in september werd toegejuicht in het parlement, waren de reacties online gemengd. Daar kijkt ze niet van op en is ze evenmin van onder de indruk. En mocht je denken dat haar doel nu bereikt is, dan heb je het mis. Want met haar aanwezigheid in het regionale parlement hoopt ze de vele vooroordelen over mensen met het syndroom van Down nóg verder weg te nemen en te bereiken dat mensen haar als de volwaardige en complete vrouw zien die ze is, in plaats van vooral te kijken naar haar handicap.

 

Mooi toch?

 

Bron: The Guardian

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans