Een ode aan maizena

 

Zeker weten dat jij hiervan een pakje in de kast hebt staan. Gebruik je het alleen om sauzen of soepen mee te binden? Lees dan heel snel verder, want maiszetmeel kan op veel meer manieren je gerechten beter en lekkerder maken. Daarom: een ode aan Maizena.

 

Dikmaker
Als je saus of het vocht bij je stoofvlees nog wat dun is: Maizena is het antwoord. Belangrijk is wel dat je het poeder eerst door een klein beetje koud water roert. In het Engels noemen ze dat een slurry – geweldig woord. Als je het er rechtstreeks uit het pakje instrooit, krijg je klontjes. In de Chinese keuken wordt Maizena in bijna elk gerecht gebruikt om waterige substanties om te toveren tot luscious sauzen.

 

Heel veel crunch
Ook als je voor de ultieme crunch gaat, is de inhoud van het gele pakje the way to go. Zo eten wij na dit recept te hebben gemaakt nooit meer garnalen zonder ze eerst even door de Maizena heen te wentelen. Een soort salt and pepper squid, maar dan anders. Deze techniek werkt ook als je stukjes vlees, kip of groente extra knapperig wil maken. Je hoeft ze er niet helemaal mee te paneren, een klein laagje zorgt al voor groots resultaat. Voor onze Korean fried chicken gebruiken we een mix van bloem, rijstebloem en Maizena voor de allerknapperigste buitenkant.

 

Zoet, zoeter, zoetst
Oké: eigenlijk nog steeds de dikmaker-categorie, maar ook op het gebied van zoet valt nog zoveel winst te behalen. Zo hoef je nooit meer een taart aan te snijden waar vervolgens alle vulling uitstroomt, als je er een beetje Maizena aan toevoegt (check bijvoorbeeld deze blueberry pie). En ook chocoladepudding of banketbakkersroom zouden nergens zijn zonder dit lievelingsingrediënt.

 

 

Door: Redactie FavorFlav