Een leefstijlcoach voor kinderen met obesitas is nieuw in het basispakket

 

Goed nieuws. En toch heb ik zo mijn twijfels.

 

 

 

 

Een leefstijlcoach voor kinderen met obesitas is nieuw in het basispakket en dat leek me goed nieuws toen ik het las. Want het aantal kinderen met overgewicht neemt schrikbarend toe en deze ontwikkeling gaat hand in hand met sluipmoordenaar diabetes nummer 2, die steeds vaker wordt geconstateerd bij deze leeftijdsgroep. 

 

Eerst even over de coaches: die worden opgeleid via de stichting Your Coach Next Door en in de praktijk zijn het vaak jeugdverpleegkundigen die besluiten om kinderen met overgewicht te helpen gezonder te gaan leven. Bijvoorbeeld door zo’n kind te koppelen aan een kinderdiëtist, een psycholoog of een passende sportclub. Het idee is dat in iedere gemeente van Nederland kinderleefstijlcoaches komen, met om hen heen een netwerk van zorgprofessionals en sportaanbieders. Een grote pilot in een aantal Limburgse gemeenten bleek succesvol. Vandaar dat de coach het basispakket haalde en ernaar wordt gestreefd dat er vanaf 2025 voor iedereen die dat nodig heeft een coach beschikbaar is – tot die tijd moet er in veel gemeenten nog druk worden opgeleid.

 

Niets dan goede berichten zou je zeggen. En toch heb ik zo mijn twijfels. Want hoe zat dat ook alweer met gemeenten en jeugdzorg? Was het niet zo dat die al jaren worstelen met de organisatie van effectieve zorg voor deze groep? Dat de kosten exploderen, jongeren veelal geen passende hulp krijgen en het aantal uithuisplaatsingen – om maar meteen een van meest schrijnende misstanden te noemen – niet wordt teruggedrongen omdat de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt? Waarom dan toch weer een nieuw initiatief erbij?

 

En hoe zat het ook alweer met kinderen en overgewicht? Had dat niet in de eerste plaats simpelweg te maken met slechte voeding en frisdranken waardoor ze te veel vet en suiker binnenkrijgen? En was het in dit licht niet zo dat slechte voeding nu eenmaal veel goedkoper is dan gezonde voeding? En dat maar liefst één op de dertien kinderen in Nederland in armoede opgroeit, dus dat je er vergif op in kunt nemen dat deze kinderen zelden gezond eten krijgen voorgeschoteld? Wat gaat de diëtist tegen deze kinderen zeggen? En tegen de ouders? Of valt er niets te zeggen en stuurt de diëtist ze maar meteen door naar de psycholoog? 

 

Ik wil dit jaar echt wel positief starten. Toch vrees ik met grote vreze dat dit ‘m ook weer niet gaan worden.

 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans