Een kanjer van een ochtendhumeur

 

In huize Smit zijn we verdeeld in twee kampen. Mét en zonder.

 

 

Huisgenoten zonder ochtendhumeur staan fris en fruitig op en kletsen meteen heel gezellig de oren van je hoofd. De huisgenoten met humeur op onweer horen niet wat er gezegd wordt, want die zitten in hun eigen ongezelligheid te zwelgen. En oké, ik zal het dan maar meteen zeggen, ik behoor tot de laatste categorie.

 

Nu is het niet zo dat ik een heel kort lontje heb hoor. Opstaan, pubers wakker maken, hondje laten plassen op het veldje… koffie! Ik word alleen niet erg enthousiast als je me stoort in dit ochtendritueel. En oh wee als ik ineens heel erg op moet schieten. Dan zijn de rapen gaar. Eerlijk gezegd schaam ik mij diep als er zo’n explosie komt. En ik vraag me dan ook af hoe dat nu eigenlijk kan?

 

‘Verbazingwekkend genoeg weten we er niet veel vanaf’, zegt Eus van Someren, van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Om weer goed te kunnen functioneren heeft je brein even tijd nodig om ook wakker te worden. En niet iedereen is meteen even alert als ie zijn ogen opendoet. Dat duurt gemiddeld zo’n drie kwartier. Verder helpt het ook om lekker lang en diep te slapen. Hoe korter je nachtrust hoe hoger de kans op een ochtendhumeur.

 

Volgens Professor Bert van der Horst van de afdeling Genetica van het Erasmus Medisch Centrum heeft je biologische klok mogelijk ook invloed op je ochtendhumeur. ‘Onze dagen duren 24 uur, maar onze interne klok heeft een omlooptijd van ongeveer 25 uur’, legt hij uit. Je komt dus eigenlijk een uurtje tekort. ‘Als het licht wordt, moet ons brein de biologische klok resetten.’ De onderzoekers zeggen dat je biologische klok erfelijk is bepaald. Geen wonder dus dat één van mijn pubers ook niet de gezelligste is als ie net uit bed stapt.

 

Wat later op de ochtend, als ik in de auto naar de redactie zit, speelt er meestal een liedje door mijn hoofd van Kinderen voor Kinderen. Het refrein kan ik feilloos meezingen en daar word ik dan weer vrolijk van. Ken je ‘m nog?

 

 

wekker in het donker

 

‘Gemopper, gemekker, gezanik en gezeur,

dat is bij ons thuis elke morgen strijk en zet.

Ze komen duf, en chagerijnig uit hun bed.

Het hele stel is aangebrand, er wordt gekibbeld om de krant,

zelfs de hond kijkt sloom over het randje van zijn mand.

Iedereen is in mineur, er wordt geslagen met de deur,

ze hebben allemaal een kanjer van een ochtendhumeur’

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit