Een juf kan niet ziek zijn

 

De griepgolf is nog niet begonnen of de paniek slaat al toe. Niet omdat je ziek wordt, maar omdat je kinderen dan niet meer naar school kunnen. 

 

Want als de juf straks vanwege de griep in bed blijft, is er negen van de tien keer helemaal geen vervanger meer beschikbaar. 

 

Iedereen weet dat het lerarentekort steeds nijpender wordt. In de eerste weken van het nieuwe schooljaar werden er op heel veel verschillende scholen in het hele land al leerlingen naar huis gestuurd. In het speciaal onderwijs ging het zelfs om bijna een op de drie scholen.

 

Dit probleem zie je op zowel de lagere als de middelbare scholen. Om ervoor te zorgen dat de leerlingen niet naar huis hoeven, worden er steeds vaker onbevoegde docenten voor de klas gezet. Ondanks dat deze klassenassistenten echt wel hun best doen om les te geven, komt dat de kwaliteit van het onderwijs natuurlijk niet ten goede. Bij een op de vijf scholen moet een stagiair zelfs helemaal in haar uppie, dus zonder begeleiding, lesgeven. Dat kan toch niet!

 

Het lerarentekort zal de komende jaren alleen maar toenemen. Een grote groep oudere docenten gaat met pensioen en de aanwas van jonge docenten is helaas minimaal. Steeds meer studenten stoppen gedesillusioneerd met de lerarenopleiding, en door hoge werkdruk in het onderwijs vallen er ook steeds meer leraren uit. Een illusie armer en een burn-out rijker. 

 

Gelukkig gaat de lerarenstaking van aanstaande woensdag niet door. De leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs zouden weer staken voor voldoende collega’s, een fatsoenlijk salaris en minder werkdruk. Er werden duizenden meesters en juffen verwacht.

 

Stel je voor zeg dat ze daar in Den Haag op een kluitje stonden en hun hand niet voor hun mond hadden gehouden bij het niezen. Dan hadden ze elkaar aan een voor een aangestoken en zouden ze van de week allemaal tegelijk de griep de griep hebben…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit