Een huis vol

 

 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft één op de tien moeders in Nederland vier of meer kinderen. Ik vond die twee van mij soms al een hele uitdaging….

 

 

Maar als ik zo de moeders uit het televisieprogramma ‘Een huis vol’ zie, dan hebben die daar totaal geen last van. Ze zijn de rust zelve. Ook al is het huis een grote kluwen van kinderen, uitpuilende wasmanden en tafels vol met boterhammen en beleg. Neem Janneke Jelies, net bevallen van de 9e. Of Cynthia Cudogham die met 7 kids, en nummer 8 onderweg, op een Amsterdamse bovenwoning zit. Thalia Buddenbruck heeft er 11 en is zelfs al oma van een kleindochter. En Anne Adema leek een derde kindje wel leuk, maar beviel uiteindelijk van een vierling. Ha, toen had ze zomaar zes!

 
Misschien knipt het productieteam de stress en ruzies uit de afleveringen, want zo rustig als al deze moeders uit het programma zijn ben ik echt niet hoor. Als een generaal delen ze taken uit, wordt er aandachtig naar een kind geluisterd terwijl de rest van het grut om hen heen loopt te toeteren en vouwen hun handen geduldig de eindeloze hoeveelheden schone onderbroeken en sokken. 
 

Sommige van deze supermoeders hebben naast het drukke gezin ook nog een baan! Misschien is dat wel even een uitvlucht uit de drukte. Ik dacht tijdens het spitsuur in Huize Smit met twee kleuters ook vaak: ‘Doet u mij maar een lastige vergadering en een kopje koffie.’

 
Hoe doe je dat als je snel met z’n allen de deur uit moet? Volgens de familie Cudoghan is er heus wel structuur binnen het gezin, maar een planning? “Hoe strakker de planning, hoe groter de teleurstelling”. En waar laat je ze allemaal? In je huis, in de auto, bij een dagje uit of op vakantie. Ik zou de hele dag lopen tellen of ik er niet eentje zou missen. Joehoeoeoe, Yoriën, Danique, Shaëlle, Chariënne, Jenaux, Gidiën, Dareau, Miguel, Xaviee en Shevaignen en Dévaugn, zijn jullie er allemaal? Knap hoor dat moeder Buddenbruck de namen nooit door elkaar haalt.
 

Die moeders met hun enorme kinderschare lachen mij natuurlijk keihard uit. Want hoezo lastig met twee kinderen? Probeer er maar eens 8 of 11! Mij hoor je dus nooit meer zeuren over de was, de afwas en een lege koelkast. Even kijken naar een aflevering van Een huis vol en ik ben weer helemaal relaxed…

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit