Een huid die schilfert, barst of jeukt?

 

Hoort bij de winter en ja, ook bij het ouder worden.

 

 

 

Los van het feit dat ik sowieso geen winterkind ben, zijn deze maanden ook absoluut geen feestje voor mijn huid. Zodra de wind naar het oosten draait begin ik te krabben en de jeuk wordt pas weer draaglijk als de luchtvochtigheid buiten omhooggaat. De Volkskrant had er van de week een betoog over en ik blijk absoluut niet de enige te zijn die lijdt, want dermatologen worden in de winter overlopen met patiënten met een huid die ondraaglijk schilfert, barst of jeukt tot zelfs eczeem aan toe – en dan komen de mensen die last hebben van droge ogen of een droge keel hier nog niet eens terecht. Hoe kouder het klimaat des te erger de klachten.

 

Schattingen over de hoeveelheid klachten lopen nogal uiteen, al zijn het er veel. Een Duitse studie uit 2019 onder vijftigduizend mensen, kwam uit op bijna 30 procent. Een studie van het Erasmus MC laat zien dat het bij mensen van middelbare leeftijd en ouder om meer dan helft gaat. Dat komt: met het klimmen der jaren wordt je huid dunner, net als je haar trouwens, en hoe dunner je huid des te meer sores.

 

Wat ik al nooit deed is lang douchen en heet douchen. Dat werd vroeger thuis namelijk zo consequent geboycot dat ik het blijkbaar verleerd ben en niet meer anders kan dan snel-snel-snel en afdrogen. Inzepen met douchegel, bodywash, weet ik veel? Ik gebruik hier en daar wat zeepvrij, ph-neutraal spul en daarmee houdt het op. Dermatologen geven dit als tip om klachten te voorkomen dus kun je nagaan als ik wél lang en heet zou douchen met lekker veel schuim.

 

En dan is er nog het ritueel van smeren, wat aanwijsbaar helpt. Crèmes en zalfjes voegen overigens geen vocht toe, maar leggen een vetlaagje aan waar vocht niet doorheen kan, zeggen dermatologen. Daarom is hun vuistregel ‘hoe vettiger, hoe prettiger’ en opteren ze voor een dik smeersel dat zich niet al te licht laat uitsmeren. Maar denk daar maar eens je dikke winterkleding overheen… Ik meng een bodyolie met een lotion en daar zweer ik bij.

 

Het laagje blijft braaf tot de volgende ochtend liggen zonder dat mijn kleding onder de smurrie komt te zitten.

 

En dan nog even over die kleding tot slot. Wol kan niet iedereen verdragen, maar alleen maar katoentjes met de stookkosten van nu is ook geen doen. Mohair vind ik absoluut niet te harden, maar kasjmier best wel en merino ook. Overwinteren in de warmte wil ook wel helpen. En anders stil zitten en wachten op de lente.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans