Een heleboel achtstegroepers kregen een verkeerd advies

 

Door een rekenfout bij de eindtoets hebben bijna twintigduizend leerlingen uit groep acht een verkeerd advies voor de middelbare school gekregen.

 

Dit jaar maakten ruim 178.000 achtstegroepers een eindtoets. Al deze kinderen zaten natuurlijk op hete kolen te wachten op hun advies voor de middelbare school. Best een dingetje voor die kids en hun ouders, want het gaat wel om de toekomst van je kind.

 

Soms viel het mee, soms viel het tegen. Maar voor de meeste kinderen uit groep acht was het vaak wel duidelijk wat het zou worden. Maar nu blijkt dat ruim achttienduizend nieuwe brugklassertjes een verkeerd advies hebben gekregen.

 

Ik heb de eerste de beste moeder al bij de kraag gevat en om een reactie gevraagd. Haar dochter is na een hectische loting op de middelbare school van haar keuze beland, maar moet nu dus misschien weer op zoek naar een andere. Want deze school heeft geen lager niveau dan waar haar dochter na de zomervakantie zou instromen.

 

Moeder en dochter wachten nu opnieuw in spanning. Dit keer op een brief waarin staat hoe deze fout weer rechtgebreid wordt.

 

 

Tsja, daar sta je dan met je verkeerde eindtoetsuitslag en je toelating op de school van je dromen. Ga het maar eens uitleggen aan een meisje van twaalf. Je moet er toch niet aan denken dat dan het schooladvies naar beneden wordt bijgesteld en het hele circus van die loting weer van voren af aan moet beginnen? Jij samen met je kind weer dagen in de stress. En wat nou als er op andere scholen geen plaats meer is?

 

Dat je kind dus uiteindelijk een school toegewezen krijgt, veertien kilometer verderop waar nog wel een plekkie voorhanden was. Waar ze niemand kent en geen oude klasgenootjes naartoe gaan.

Hoe ga je dat nou uitleggen… Want je moet er toch ook niet aan denken dat je kind in de brugklas geen fluit begrijpt van biologie of wiskunde. Niet omdat ze geen bal aan haar huiswerk doet, maar domweg omdat het niveau te hoog gegrepen is.

 

Ben ik even blij dat mijn dochter vandaag klaar is met haar eindexamen. Gaat deze miskleun gelukkig aan mijn deur voorbij…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit