Een hele lekkere citroen­cake

 

Hoe bak je wat lekkers voor veganisten, als je geen boter en eieren kunt gebruiken? Oplossing: deze vegan citroen-gember-maanzaadcake is écht goed te doen!

 

Mijn zus bakte op haar verjaardag een citroen-gember-maanzaadcake speciaal voor haar vegan vriendinnen. Die bleek dus nog lekkerder dan haar klassieke roomkaas-kersen-kruimeltaart. Het recept bleek van vriendin Lian te zijn, die het recept weer heeft van ene Marijke. Het komt uit een buurtkookboekje. Zo, nu we alle copyright-issues hebben afgehandeld, kunnen we door met belangrijke zaken: het recept van deze geheimzinnige cake. Tip van Lian: zeg tegen niemand dat de cake vegan is, anders durven mensen ‘m niet te proeven.

 

 

Dit heb je nodig

  • 250 ml sojayoghurt
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 175 gram appelmoes
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram kristalsuiker
  • 12,5 gram bakpoeder
  • 1 eetlepel maanzaad
  • snufje zout
  • 2 citroenen
  • potje stemgember

 
 

Zo maak je het
Rasp de citroenen. Vis de gember uit het potje en snij klein.
Roer citroensap en gembersiroop het uit potje door elkaar en zet dat apart.
Meng sojayoghurt, zonnebloemolie en appelmoes door elkaar. Doe in een andere kom bakmeel, suiker, bakpoeder, maanzaad en zout bij elkaar.
Vet een cakeblik in (met olie!) en verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de natte ingrediënten snel door de droge ingrediënten, roer daar de citroenrasp en gemberstukjes door. Doe het beslag in de cakevorm, bak in 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar – testen met een prikkertje.
Druppel het citroensap-gembersiroopmengsel over de cake.

 

 

Door: Redactie FavorFlav