Een hele diepe buiging vandaag
En petje af ook nog. Want ze heeft het weer geflikt dit keukenwonder.
Ik heb het over Emma de Thouars, die al voor een rijtje toffe kookboeken in m’n boekenkast gezorgd heeft. Ik MOET ze elke keer gewoon hebben. Nu dus weer, maar deze heeft een heel andere insteek. Na de vier Aziatische pareltjes van haar is er nu ‘SOLO’ met de superknap gevonden ondertitel: ‘Recepten en tips voor als je het rijk alleen hebt’.
Behalve de meest originele tips zoals die voor de voorraadkast, koelkastmanagement, tips om minder weg te gooien, de perfecte ‘bordjes’, de mix en match-voorbeelden en basisrecepten staan er natuurlijk ook verrukkelijke recepten in. Stel je bent niet solo, zoals ik, dan ben je toch heel blij met wat je al bladerend tegenkomt. De tosti met palmkool en olijven bijvoorbeeld:
En de dillekappertjes-aardappelsalade, harissa-aubergine-caprese, de Iraanse kruidenomelet met spinazie, golden Fried Rice met bimi, de groente-fritters of de dille pancake met yoghurtdip
In een woord: mmmmmmm
Er is maar een ‘probleem’: je moet ontzettend oppassen dat het water dat je in de mond loopt bij het zien van al die verrukkelijkheden niet uit je mond loopt in je mooie boek.
Ik ga in elk geval met de vernieuwende toptips van Emma aan de gang, ze zijn zo inspirerend.
Dus… heb je het rijk alleen, of heb je een zoon of dochter die op kamers woont, of hou je van lekker eten… misschien even dit boek bestellen.
Trouwens
Zelf ben ik altijd van eenpersoons-porties in de diepvries, voor als een van ons in z’n eentje moet eten. Zo maakte ik laatst van de nieuwe ‘savooie-spitskool’ die net uitgevonden is (intussen te koop bij de grotere Jumbo-winkels) lekkere koolrolletjes. Zijn er altijd teveel, dus dat wordt later nog een keer genieten.
Even het recept:
- Ik stoom eerst de kool, dan gaan de bladeren er makkelijk een voor een af.
- De vulling maak ik van de inhoud van Italiaanse verse venkelworstjes, wat gesnipperde ui en knoflook, een ei, wat broodkruim en wat risottorijst, een beetje karwijzaad en voor wat pit nog een theelepel chilipoeder.
- Je pakt steeds een handje gehaktmengsel, kneed het tot een minirolletje en verpakt dat in een koolblad.
- De pakketjes sudder je op een laagje van ui en de fijngesneden binnenkant van de kool met eroverheen een blik kapotgeknipte gepelde tomaten en wat bouillon van een blokje. Uurtje ongeveer.
Ik wens je een smakelijke week!
Liefs van Franska