Een duik in het nieuwe jaar

 

 

Heb je ‘m op je bucketlist staan? Sommige mensen beginnen het nieuwe jaar echt niet zonder. Er zijn er zelfs bij die denken dat het geluk brengt. Een nieuwjaarsduik…

 

 

Deze duik in het water op nieuwjaarsdag is voor veel Nederlanders inmiddels een jaarlijkse traditie geworden. We springen op 1 januari massaal in het koude water om koppie onder te gaan. Om vervolgens zo snel mogelijk weer terug te rennen naar die warme handdoek en badjas. Kanonnen, wat is dat koud! En wat een helden zeg. Ha, mij niet gezien!

 

In 1920 organiseerde de Canadees Peter Pantages een zogenaamde ‘ijsbeerduik’ om op een ludieke manier aan het nieuwe jaar te beginnen. Er deden toen slechts vijf mensen mee aan deze Canadese ‘New Year’s Dip’. Inmiddels zijn het er duizenden. En het water is daar nog heel wat kouder dan hier!

 

De oudste georganiseerde Nederlandse nieuwjaarsduik werd in 1960 in Zandvoort gehouden. Een klein cluppie fanatiekelingen dook toen op 1 januari het koude water in. Inmiddels rennen er alleen al op het Zandvoortse strand honderden duikers door de branding. Er komen zelfs buitenlanders op dit massale evenement af.

 

Op de eerste dag van 2018 sprongen ruim tienduizend mensen in Scheveningen het water in. Het worden er ieder jaar meer! En op honderdveertig andere plekken aan het Nederlandse water deden in totaal nog zo’n veertigduizend andere mensen mee.

 

nieuwjaarsduik scheveningen

 

Slechts één keer werd ie afgelast. In 2007 was het zo extreem koud dat werd besloten om de traditionele duik in Scheveningen niet door te laten gaan. De Zandvoorters lieten zich echter niet kennen en renden toen wel met achthonderd bikkels het water in.

 

Ik ben benieuwd hoeveel mensen er morgen weer meedoen. Wat doe jij? Sta je ook om 12 uur in je bikini op het strand klaar voor de start? Zet ‘m op!

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit