Een brief aan alle scheidende mensen

 

Ik hoop je te helpen. Komen ze…

 

Lieve scheidende jij,

 

Laten we beginnen met dat ik zeker weet dat je er alles aan hebt gedaan om je huwelijk te laten slagen en dat ik heus snap dat je na de zoveelste mislukte relatietherapie beseft dat de koek gewoon hartstikke op is. Scheiden is verdrietig,  maar tegelijkertijd een stap in de goede richting: er ligt namelijk een awesome toekomst op je te wachten, dat weet ik zeker. Er is alleen één ding.. Of misschien zijn het er wel twee, drie of vier: de kinderen. Het allerbelangrijkste en tegelijkertijd ook het moeilijkste hoofdstuk bij een scheiding.

 

‘Mijn naam is David, ik ben 22 jaar en mijn ouders zijn gescheiden.’ Ik lees een opdracht van mijn broer(tje) die aan de start van zijn nieuwe semester begint. Het A4’tje ligt verdrievoudigd in de printer, waardoor dat zomaar ineens in m’n handen belandt. Ik kan wel janken. Onze ouders zijn al twaalf jaar gescheiden. Twaalf jaar. Dat de scheiding nu nog steeds zoveel impact op hem heeft is echt even slikken. Het moment dat we te horen kregen dat onze ouders gingen scheiden was als een nachtmerrie die werkelijkheid werd. Onze veilige thuishaven, wij vieren onder één dak: het is niet meer. En nu wil ik niet dramatisch doen hoor, maar geloof me: als kind voelt het alsof je leven even helemaal instort.

 

Dus om die nachtmerrie van jouw kind toch nog een zo mooi mogelijk happy end te geven, deel ik vandaag mijn checklist. Want van het huwelijk heb ik dan misschien de ballen verstand, van de scheiding van mijn ouders heb ik als puberend wezen genoeg geleerd. Ik hoop je te helpen. Komen ze:

 

Het gesprek
De perfecte manier om aan je kind te vertellen dat je gaat scheiden bestaat waarschijnlijk niet. Er zal vast een handboek te scoren zijn of een giga lange lijst aan tips te googelen, maar het blijft gewoon hartstikke shit. Waar het uiteindelijk om draait? Het gesprek als gezin aangaan. Hoe boos jullie misschien ook op elkaar zijn, probeer er voor elkaar te zijn als gezin en het voor elkaar op te nemen tijdens onterechte beschuldigingen.

 

Maar meteen met de deur in huis
‘Papa en mama gaan scheiden.’ Er valt niet omheen te draaien. De ins en outs en buitenechtelijke affaires misschien daargelaten, maar wees duidelijk over de boodschap en draai niet om de hete brij heen.

 

Praat en luister
Beantwoord vragen zo eerlijk mogelijk en accepteer ook dat het misschien even duurt voordat het nieuws aankomt. Soms zijn ouders geneigd het probleem te verkleinen of valse hoop te geven dat het ooit nog goed komt, maar wees hier ook eerlijk in.

 

Maak geen ruzie met elkaar in het bijzijn van je kind
Lijkt me een logische zaak.

 

Roddelen doe je zo
Wat je ook doet, je partner zwart maken is een no go. Het maakt de situatie vaak alleen maar erger. Het is volstrekt logisch dat je de behoefte voelt om over ’die fucker’ te praten, maar doe dat nooit in de buurt van je kinderen. Dan ga je maar even langs je vriendinnen. Dus ook niet fluisteren aan de telefoon, stiekem in de gang of achterin de tuin; we horen echt zoveel meer dan je denkt. Daar ben ik het levende bewijs van geweest.

 

Verliefd op een ander? Zet die roze bril af
Prioriteit is nu eerst je gezin. Hoe verliefd je misschien ook bent geworden op een ander, heel verstandig is het nu niet om die verliefdheid met je kiddo’s te delen.

 

Vechtscheiding
Wordt het een vechtscheiding? Vergeet nooit dat een rechtszaak voor volwassenen is bedoeld, no kids allowed dus. Je kind het gevoel geven te moeten kiezen tussen de ouders is toch het allerergst?

 

Alles is familie
Probeer opa’s, oma’s en iedereen daartussenin op precies dezelfde manier te blijven zien en spreken als voor de bom barstte. Werd er wekelijks gefacetimed met een lievelingstante? Laat dat vooral dan zo blijven; niks is fijner dan een hechte familie in de rottige tijd van een scheiding.

 

Door: Lilian Brijl

Afbeelding van Lilian Brijl