Een app voor de gezelligheid?

 

We zijn een beetje vergeten hoe we vrienden kunnen maken. Maar zou een app het probleem oplossen denk je?

 

Omdat er steeds meer mensen zijn die zich een beetje alleen voelen in deze hyper-drukke maatschappij, zijn er allerlei apps ontwikkeld om daar verandering in te brengen. Door mensen uit je buurt met dezelfde interesses aan je te koppelen, doe je weer nieuwe contacten op. Maar ik ben benieuwd of het met zo’n app echt lukt om nieuwe vrienden te maken.

 

Ik houd nogal van het ‘praatje pomp’. Stuur mij met de hond op pad en ik klets met iedereen die ik tegenkom en ook zin heeft in een babbeltje. Dan staat mijn hond ongeduldig te wachten tot het baasje is uitgepraat, omdat ie alles in de buurt al besnuffeld heeft. Zo heb ik al heel veel leuke mensen ontmoet. Maar ook op andere plekken en manieren heb ik al vaak fijne mensen leren kennen. Op het schoolplein, bij de zwemles, via feestjes, of we werden simpelweg bij elkaar gezet, omdat iemand anders vond dat we wel als vriendinnen bij elkaar zouden passen.

In de loop van de tijd haakten er mensen in het kringetje af omdat we niet meer in elkaars leven pasten en wandelden er weer nieuwe, sympathieke mensen mijn leven binnen.

 

Maar soms loopt het door omstandigheden een beetje anders en moet je het over een andere boeg gooien om mensen te leren kennen. Tegenwoordig kan alles via een app, dus waarom niet het vinden van een nieuwe vriendenkring? En dan bedoel ik niet een nieuwe hartstochtelijke liefde, maar gewoon aardige mensen die jou ook wel zien zitten om vrienden mee te worden. Hebben we die apps daar voor nodig? Zijn we het een beetje verleerd om een praatje te maken met iemand om in contact te komen? We zitten massaal op onze telefoon, maar letten niet meer op de mensen om ons heen. Kijk maar eens een keertje om je heen als je in de bus of trein zit. Oogcontact is bijna niet meer te maken omdat iedereen zo op z’n schermpje vastgeplakt is. Zijn we soms vergeten hoe we vrienden kunnen maken?

 

Petje af voor mensen die het aandurven om met een vreemde een praatje aan durven te knopen. Kijk maar eens naar dit filmpje… Wat een schattige kindjes! 

 

 

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.