Echte Fryske dúmkes

 

Een overheerlijke Friese traktatie. 

 

Fryske dúmkes. Danique heeft het er hier op de redactie al de hele week over. (Ze probeert het dan bovendien steeds op z’n Fries te zeggen.) Daarom moesten wij dit heerlijke recept met je delen. Want ja, ze zijn echt lekker. En supermakkelijk zelf te maken. Lekker bij de thee of koffie. Of eigenlijk gewoon elk moment van de dag. 

 

Ik kwam er dus achter dat deze Friese koekjes een heel verhaal hebben. Vroeger drukte de bakker namelijk na het bakken zijn duim in het zachte deeg. Dit was dan zijn handtekening. Hier komt de naam dúmkes vandaan: de bakker die zijn duimafdruk achterliet in elk koekje. 

 

Dit heb je nodig 

  • 150g boter (kamertemperatuur) 
  • 150g bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250g bloem 
  • 1 tl zout 
  • 100g hazelnoten 
  • 1 tl anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel 

 

Zo maak je het 

Verwarm de oven voor op 160 graden. Hak dan de hazelnoten grof en meng ze met bloem en zout. Maak in dit mengsel een kuiltje en doe daar de suiker, boter, specerijen en eieren in. Meng deze in het kuiltje en kneed vervolgens alles door elkaar tot een mooi deeg.

 

Maak het deeg plat en pak het in plasticfolie in en laat het een half uurtje opstijven in de koelkast. Bestuif na de 30 minuten het aanrecht met bloem en rol het deeg uit (rechthoekig en 1 cm dik). Snijd de koekjes eruit met een grootte van 5 cm bij 4 cm. Leg dan de koekjes op een bakplaat (met bakpapier) en bak ze voor ongeveer 20 minuten gaar. 

 

Oh, en niet vergeten: als de koekjes klaar en wat kouder zijn, maak dan je duimafdruk in de koekjes, net als die oude bakker. 

 

 

Eet smakelijk!

 

 

 

Meagan Suares is de nieuwste aanwinst bij Franska.nl. Het lachebekkie studeert Media, informatie en communicatie, en zwijmelt weg bij elke romcom die ze ziet. O ja, ze kletst de oren van je kop en is gek op unicorns. En roze.

 

 

 

Beeld: www.landleven.nl