Echte artiesten hebben geen Ziggodome nodig

 

Ik moet voor mijn werk heel veel kranten lezen en dat is in deze tijd niet altijd even leuk.

 

Op zoek naar grappige onderwerpen om over te schrijven moet ik ook langs al die vreselijke berichten over coronadoden, moordzaken, oplichterspraktijken, mondkapjestekorten, dierenmishandeling, enzovoort.

 

En soms staat me dat zó tegen.

 

Waar ik ook moe van word zijn al die berichten over feestende jongelui die ‘Fuck Corona Party’s’ houden en zo. Waar zit je verstand, vraag ik me dan af. Of succesvolle artiesten die mopperen over hoe slecht ze het hebben. Daar kan ik ook slecht tegen, merk ik.

 

Had dan wat apart gelegd toen het geld binnenstroomde, denk ik dan. Toen je nog zo heel vaak moest optreden, omdat gans de natie met je wegliep. Toen je bijna tegen een burn-out aan zat, omdat je het zo druk had met “ster zijn”. Want als je dat toen had gedaan, had je nu even kunnen genieten van je rust, en een beetje kunnen teren op wat je toen gespaard had.

 

Maar nee, hoor. Mopper de mopper. Kijk mij het eens slecht hebben, nu.

 

Ik probeer dus maar zo snel mogelijk langs dat soort berichten te scrollen als ik op mijn telefoontje zoek naar iets leuks om over te schrijven.

 

En weet je!?! Vandaag lukte dat ineens prima!

 

Vandaag stuitte ik namelijk op (ware) artiesten die (ook) (net als iedereen) thuis moeten blijven, maar die mij vanuit die situatie heel erg blij maakten.
En meteen daarna ook nog op heel jonge mensen die datzelfde deden.

 

Het kan dus wel!

 

Eerst kwam ik het filmpje tegen van VOÏSZ Vocal Projects. Dat is een groep die bestaat uit 21 zangers en een beatboxer. Een deel is geschoold,

 

maar de meeste zijn amateurs. Ze repeteren één keer per week online, en werken ieder jaar toe naar een nieuw project.

 

En dit jaar was dat het Songfestival.

 

Ze hebben een filmpje gemaakt waar je heel erg blij van wordt, want het is mooi, het is grappig, het is vrolijk, het is… nou ja… ga zelf maar even kijken. En let vooral ook op het feit dat ze langzaam allemaal veranderen in de songfestivalartiesten. Zo leuk gedaan! En echt mooi gezongen.

 

Ik heb het wel drie keer achter elkaar bekeken.

 

En zo was er ook nog een project van een stel jonge gozers waar ik blij van werd. Van die rappende jongeren waar ik normaal gesproken echt de kriebels van krijg, maar waar ik nu vol bewondering naar heb zitten staren. Een stel mafkezen uit West-Friesland, die in plaats van rappen over geweld nu juist een heel positieve boodschap aan elkaar hebben gezongen. En dat allemaal begeleid door een hilarisch filmpje en gewoon allemaal vanuit huis. Ik lag echt in een deuk, en werd er ontzettend vrolijk van.

 

‘Waar is mijn ritme? / Alles gaat traag. / Fucking hell, welke dag is het vandaag?’ … ‘Rutte op TV. / RIVM. / Alle schappen leeg. / Ibuprofen.’

 

Maar ook over (billen afvegen met) de knuffels van je zusje. En ‘een shout out naar je oma, geef haar virtueel een kusje.’

 

Zó lief.

 

En: ‘We zijn nu effe minder vrij, dus neem die afstand in de rij!’

 

Zij hebben het dus echt door, die jongens! Chapeau, chapeau, mannen!

 

‘Elk nadeel heb ze voordeel, zoals Johan ons vertelde. / Vind je eigen weg, in de regels die nu gelden. / Nieuwe mensen leren kennen, zit er nu effe niet in. / Dus stel de vragen aan jezelf, en zoek de passie binnenin.’ … Geniaal!

 

Echte artiesten hebben dus helemaal geen Ziggo Dome nodig, hè.

 

Al realiseer ik me natuurlijk dondersgoed dat dit geen centjes in het laatje brengt. Dus ja… als je je brood ermee moet verdienen, wordt het natuurlijk nét weer even anders.

 

Maar dat neemt niet weg dat ik in deze rare tijd enorm waardeer dat creativiteit weer geldt, in plaats van dat geld geldt.

 

Dus graag een applaus voor deze mensen!

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke