Echt? Ja echt!

 

Er overlijden dus serieus 10 mensen per jaar als gevolg van de zomer- en wintertijd.

 

Om precies te zijn: er overlijden in Nederland 10,31 mensen per jaar als gevolg van die tijdswisseling. En aangezien de zomer/wintertijd al sinds 1977 jaar bestaat, zijn dat er inmiddels al honderden!

 

Hoe ik dat weet? Een jaar of zeven geleden zag ik het tv-programma de Rekenkamer. Dat maakte veel indruk op me: wetenschappers en journalisten gaven inzicht in de effecten van zomer- en wintertijd. Wat kost de zomertijd ons eigenlijk?, vroegen ze zich af. En daar kwamen niet alleen antwoorden op financieel vlak, maar ook op andere gebieden. Ik was – en nu ik het terugkeek, ben ik dat opnieuw – heel verbaasd over al die gevolgen.

 

Ja, ik wist wel dat die tijdswisseling ooit was ingevoerd om energie te besparen – ‘s zomers konden we dan ’s avonds langer van het licht genieten – maar een deskundige weerspreekt dat. Hij beredeneert dat het in de zomer, wanneer het langer licht is, overdag ook warmer is. En daardoor heb je juist meer verkoeling nodig. En ja, die kost dus ook veel energie …

 

 

 

Daarnaast werd uitgerekend wat het voor koeien doet, zo’n tijdsomschakeling. Het zal je verbazen: een koe bijvoorbeeld doet er drie, vier dagen over om zich aan te passen naar de nieuwe tijd – zowel ‘s zomers als ’s winters. En dat merken boeren maar al te goed. Hun koeien geven namelijk zo’n 1,5 liter melk per dag minder dan normaal, in die aanpasdagen. Een kostenpost? Ja. Alle melkkoeien van Nederland geven dan ruim 2 miljoen minder liter per dag.

 

Een flinke strop voor deze boeren, natuurlijk, maar dat haalt het niet bij wat erna werd verteld door een chronobioloog. (Een wat? Iemand die gespecialiseerd is in bioritmes en de effecten daarvan op het lichaam.) Die vertelde dat het ook op mensen groot effect heeft. In de week na de omzetting naar de zomertijd neemt het aantal hartinfarcten met maar liefst 5,1 procent toe. Waar normaal zo’n 462 Nederlanders per week een hartaanval krijgen, zijn dat in die week 23,56 extra mensen. Het bijzondere is dat de overgang naar de wintertijd – die we dit weekend dus hopelijk voor het laatst hebben – het aantal hartinfarcten juist afneemt. Zo’n 6,93 mensen minder. En als je dat wintertijdgetal van het zomertijdgetal aftrekt, zijn dat gemiddeld toch 16,63 extra hartinfarcten per jaar. Waar gelukkig veel mensen van herstellen. Maar ook weer 62 procent niet. En daarmee gaan er gemiddeld 10,31 mensen extra per jaar dood! (Ik heb het niet nagerekend, lieve mensen; ik heb wiskunde al heel snel laten vallen! Dat kunnen ze bij De Rekenkamer vast beter ?.)

 

Tot slot doet ook een boswachter zijn zegje. Hij ziet dat het wild ontregeld wordt in de zomer/wintertijdweken. Dat komt bijvoorbeeld doordat mensen vanaf de zomertijd ineens langer in de bossen zijn. En aangezien de beesten dan opgejaagd raken, en daarmee een ongeluk of aanrijding veroorzaken, gaan er zo’n zestien reeën meer dood per tijdsovergang. 32 per jaar, dus! (En dan hebben we het niet eens over de mensen die zo’n aanrijding met dat beest hebben. Wat een schrik moet dat zijn!)

 

Heftig allemaal, hè?

 

Kijk, dat jaarlijkse spelletje ‘moet de klok nu vooruit of achteruit?’ vind ik elk jaar opnieuw grappig en lekker ontregelend. Ik zag er gisteren weer een leuk filmpje over. En ook kan ik me absoluut nog niet verheugen om het om 10 uur ’s ochtends nog donker te hebben … Maar ja, deze cijfers vind ik wel doorslaggevend om een einde te maken aan dat uurtje-gewissel. Kunnen we er anders niet een half uurtje van maken? Zal vast ook al wat schelen, toch?

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.