Duizenden mbo-studenten laten een aanvullende beurs liggen
Ze weten vaak niet eens dat ie bestaat, of vinden het te ingewikkeld om ‘m aan te vragen.
Niet alleen studenten aan hbo en universiteit hebben recht op een aanvullende beurs als het inkomen van de ouders laag is, ook mbo-leerlingen mogen aanspraak maken op gemiddeld 190 euro per maand. Maar uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) onder ongeveer 40 procent van alle eerstejaars mbo-studenten uit het schooljaar 2019/2020 blijkt dat ruim een kwart die niet heeft aangevraagd. Het gaat in dit geval om ruim 11.000 jongeren. In werkelijkheid zijn het er veel meer als ze ook de tweede- en derdejaars studenten mee zouden rekenen.
Deze groep studenten heeft het al lastiger omdat het inkomen van hun ouders vaak te laag is om ze financieel te ondersteunen en dus moeten ze een studielening bij DUO aangaan die ze na het afstuderen weer terug moeten betalen. Die jongeren komen dan van school met een ongewenste studieschuld en dan moet het echte leven nog beginnen. Wat veel van deze studenten niet weten is dat ze een aanvullende beurs aan kunnen vragen. Of ze denken dat ze er helemaal geen recht op hebben of ze stranden in de ingewikkelde papierwinkel die erbij komt kijken en denken dan: laat maar zitten.
Terwijl het voor de leerlingen op de lagere mbo-niveaus gratis geld is dat ze niet terug hoeven te betalen als ze met hun opleiding stoppen. Maar daar zit ‘m dus weer de verwarring: voor de hoogste mbo-niveaus wordt de aanvullende beurs pas een gift als ze binnen tien jaar hun diploma halen. Oké, ik ben de logica nu al kwijt, laat staan als je zestien bent en vergeet om de kleine lettertjes te lezen.
De nieuwe minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, vindt ook dat er betere voorlichting moet komen en dat het aanvragen van de aanvullende beurs makkelijker moet. Ik ben benieuwd waar hij mee komt. Want als hij in De Wereld Draait Door uit kan leggen hoe de oerknal en zwarte gaten in het heelal werken, dan weet hij vast ook hoe je de regels voor deze aanvullende beurs simpeler kan maken.