Duizend dagen wachten

 

Je zal maar ziek zijn en duizend dagen moeten wachten eer je wordt geholpen

 

Ik denk dat we in Nederland boffen met de gezondheidszorg. Over het algemeen word je hier redelijk snel geholpen als je klachten hebt. Het hangt ook een beetje af van of je een huisarts hebt die de poort naar een specialist voor je opent, maar mijn ervaring is dat als er iets aan je lijf mankeert, je best snel aan de beurt bent, zeker in geval van spoed.
 
Helaas geldt dat niet voor mensen die een probleem hebben met hun geestelijke gezondheid. Op dit moment staan er ruim 90.000 (!) mensen op een wachtlijst in de Jeugdzorg en GGZ. Die wachtlijsten zijn eindeloos lang en niet iedereen heeft de luxe om op hulp te wachten. En zeker geen duizend dagen.
 
Een van die wachtenden is Charlotte Bouwman. Een suïcidale jonge vrouw die al bijna duizend dagen op een wachtlijst staat voor hulp. In januari zat ze dagenlang in de hal van het ministerie van Volksgezondheid om aandacht te vragen voor haar situatie en die verschrikkelijke wachtlijsten. Binnen de kortste keren was ze landelijk nieuws en had ze de aandacht van minister Blokhuis.
Hij beloofde om vaart te zetten achter het wegwerken van de wachtlijsten voor psychiatrische patiënten met complexe problemen en met een actieplan te komen.
 
Dat plan is er nu. Er komen zogenaamde ‘regiotafels’ waaraan zorgaanbieders met elkaar overleggen over moeilijk plaatsbare patiënten. Volgens mij is dat ambtenarentaal voor ‘er komen niet meer plekken en we hebben het probleem niet opgelost’.
 
Want door de coronacrisis zijn er alleen maar meer mensen met psychische problemen bijgekomen en wordt de wachtlijst langer en langer. Bij het debat gisteren in de Tweede Kamer pleitten verschillende politieke partijen ervoor dat er nu eindelijk eens een echte oplossing komt. Dus niet pappen en nathouden, maar simpelweg meer plaatsen waar mensen met de problematiek zoals die van Charlotte echt geholpen kunnen worden.
 
Dit is geen gebroken pols die gefikst moet worden. Dit is een kapotte geest die het verdient om te helen. Dit plan is geen oplossing en ik vraag me af hoeveel tijd de politiek nog nodig heeft om die oplossing wel te vinden voor Charlotte en al die anderen. Want hoe lang houdt ze het nog vol om te wachten? Straks is het te laat…
 
Heb jij hulp nodig? Zie www.113.nl, www.deluisterlijn.nl of bel 0900-0113. Praat erover met iemand die je vertrouwt en zoek samen hulp.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit