Langer leven?
Drink meer koffie!

 

Caroline hóudt niet eens van koffie. Moet ze er toch maar aan?

 

Koffie. Als ik het vijf keer gedronken heb in ruim vijftig jaar is het veel. Helemaal niks vind ik het. De smaak niet en het stinkt. Bovendien stuiterde ik na die paar koppen door de dag en kon ik ‘s avonds laat nog niet slapen. Dus laat ik het maar zo. Een geboren theedrinker ben ik. Eén slechte gewoonte minder. 

 

Dacht ik. Maar dat is dus niet waar, lees ik vanochtend bij mijn eerste kop thee (zwart, met een schepje suiker) in ‘de Volkskrant’. Want wat blijkt uit twee omvangrijke Europese en Amerikaanse onderzoeken, die gisteravond zijn gepubliceerd in het vakblad ‘Annals of Internal Medicine’?

 

Koffiedrinkers hebben meer kans op een langer leven. Eén kop koffie per dag levert al gezondheidswinst op, bij drie koppen per dag is die winst optimaal. Er blijkt geen verschil tussen cafeïnevrije en gewone koffie.

 

Ook voor de kans op diabetes pakt een paar koppen koffie per dag gunstig uit

 

In grote lijnen: koffiedrinkers lopen vooral minder risico op hart- en vaatziekten en op aandoeningen van het spijsverteringsstelsel (maag-darm-lever), zo blijkt. Maar ook voor de kans op diabetes, bepaalde vormen van kanker en nierziektes pakt een paar koppen koffie per dag gunstig uit. Nu werd dit al langer gedacht, maar niet eerder kwam het uit zulke uitgebreide onderzoeken naar voren.

 

Toch is het volgens de Wageningse hoogleraar Marianne Geleijnse te voorbarig om te zeggen dat het advies nu moet zijn ‘Drink meer koffie want dat is goed voor uw gezondheid’. Ook de Amerikaanse onderzoekers waarschuwen dat koffie geen medicijn is. ‘Het is hooguit onderdeel van een gezonde leefstijl’, schrijven ze.

 

Misschien moet ik toch nog maar eens een poging wagen om eraan te wennen… 

 

 

 

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs