Doordenkertjes

 

  Monique: Als er ooit kleinkinderen komen, dan heb ík al het perfecte boek om met ze te bekijken.

 

 

 

 

Ik ontdek hier steeds weer nieuwe dingen in

 

Een jongleur en een kluns, een herder en een slager, een reiziger en een migrante… Zoek de verschillen. En: wat hebben ze met elkaar gemeen? Prachtig geïllustreerd en naast elkaar geplaatst roept het vragen op, zet het je aan het denken en prikkelt het de fantasie. Wat een mooi boek! 

Het is mijn laatste aankoop: Allemaal mensen van illustrator Blexbolex (spreek uit: Bleebollee).
 
Bij mijn vorige verhuizing (van groot naar kleiner) deed ik (bijna) al mijn boeken weg. Ik had er simpelweg geen plek voor in mijn nieuwe huis. Mijn kinderen nemen het mij nog steeds kwalijk. Wat ze niet weten is dat ik al hun favoriete kinderboeken heb bewaard. Voor later. Als ze zelf kinderen hebben (daar ga ik weer met m’n oma-worden-wens, sorry). Voor mijzelf heb ik een plankje met dierbare boeken die ik graag herlees. Nieuwe leesboeken komen er nauwelijks bij, soms ja, op de e-reader. Leesboeken lees ik op mijn e-reader. Kijkboeken koop ik in de boekwinkel.

 

Voor kijkboeken heb ik een zwak. Geïllustreerd, meestal over fotografie, kunst of eten. En kinderboeken. Altijd mooi vormgegeven (dat is een must). Met heerlijk ruikend papier, steeds weer anders. ‘Allemaal mensen’, bedoeld voor kinderen (maar leuk en leerzaam voor alle leeftijden) kwam ik toevallig tegen, struinend in een boekwinkel. Zo gaat het meestal. In 2009 voor het eerst uitgegeven en niet voor niets bekroond met de jaarlijkse boekdesignprijs: ‘het mooiste boek ter wereld’. Een boek zonder paginanummers, nauwelijks tekst en prachtig gemaakt. Veel aandacht voor papierkeuze en uitvoering. Een ‘hardcover’ met zo’n losse papieren omslag, die aan de binnenkant ook nog eens verrast. Ik ontdek er steeds weer nieuwe dingen in. 

 

In ‘Allemaal mensen’ komen allerlei beroepen en functies voor, geïllustreerd op een vintage-achtige manier die doet denken aan affiches en boekomslagen uit de jaren 50 en 60. Gek genoeg maakt juist dát het boek tijdloos. Voor volwassenen roept het herkenning op, voor kinderen is het een heldere beeldtaal. Er zijn zoveel verhaaltjes in te ontdekken. Ik weet zeker dat dit boek al mijn toekomstige verhuizingen zal overleven. Nu ligt het binnen handbereik op een stapeltje andere favoriete kijkboeken. En ooit (ooit;-) heb ik het met mijn kleinkinderen over een jongleur en een kluns.

 

‘Allemaal mensen’ wordt uitgegeven door Clavis Uitgeverij

Je kunt het hier bestellen.

Nog een mooi boek van Blexbolex: Seizoenen werd bekroond met een Gouden Penseel.

 

 © 2009 Clavis Uitgeverij, Hasselt-Amsterdam-New York, illustraties van Blexbolex uit ‘Allemaal mensen’.

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.