Dol op rosé? Probeer dan eens een Spaanse rosado (met kooptip)
In Spanje wordt al sinds mensenheugenis rosé gemaakt en je kunt er heerlijk bij eten. Van pinchos, tapas tot van alles van de barbecue.
Zodra de zon gaat schijnen, trekken wij een fles rosé open. Want geen enkele wijn schreeuwt zo om gedronken te worden bij mooi weer als rosé. Vooral Provence rosé is niet aan te slepen. Maar ook op andere plekken ter wereld wordt rosé gemaakt. Spanje is een rosé-land bij uitstek. Probeer eens een Spaanse rosé, heerlijk bij tapas!
Van donkerroze naar ultralicht
Alweer jaren geleden raakten we hartje zomer massaal aan de rosé. In alle kleuren en geuren. Rosé dankt haar kleur aan het weken van de schillen, net als bij rode wijn, van blauwe druiven in het eigen sap. Alleen is de duur van deze schilweking veel korter dan bij rode wijn. Hoelang verschilt per producent – en het levert een waaier aan roze kleurschakeringen op. Hoe langer de schilweking, des te meer kleur, en uiteindelijk komt er een moment dat de wijn het rosé-stadium voorbij gaat en een rode wijn wordt.
Maar de laatste jaren lijkt het alsof we alleen nog maar de licht getinte, rosé uit de Provence willen drinken. Door de populariteit van Provence-wijnen (jaarlijks vliegen er een dikke 170 miljoen flessen de wereld over!) zou je het bijna vergeten, maar ook in bekende wijnlanden als Italië (daar heet het rosato) en Spanje (rosado) wordt hartstikke lekkere rosé gemaakt – en al sinds mensenheugenis.
Rosé uit Spanje
Rosé kan van verschillende druiven worden gemaakt, waaronder grenache, cinsault, mourvèdre, syrah en cabernet sauvignon. In de Provence is de hoofdrol eigenlijk altijd weggelegd voor grenache, en ook in Spanje speelt deze druif de eerste viool. Alleen wordt grenache hier ‘garnacha’ genoemd. Navarra, net noordoost van Rioja, in Spanjes belangrijkste rosé producent. En het zal je niet verbazen, deze donkerroze rakkers zijn heerlijk om bij te eten!
Rosé aan tafel
Spaanse rosé heeft veel smaak en is een ideale BBQ-wijn. Het past bij vlees (gehaktballetjes in tomatensaus), vis (gefrituurde Zeeuwse mosselen!, octopussalade) en groenten (padron pepers, oelalal!) van de grill en is zalig bij pinchos en tapas – van brood met pittige aïolie (zo maak je thuis de beste aïoli) tot tortilla van Ferran Adrià: met chips. Verrukkelijk!
Kooptip
Torres De Casta Rosado is een sappige fruitige wijn met aroma’s van een kist vol zomerfruit (aardbeien, frambozen, kersen). En hoewel ie riekt naar rijp rood fruit, is ie toch lekker droog. Een echte allemansvriend om mee te borrelen of te eten. En voor nog geen zeven euro een koopje!