Doen alsof je invalide bent, hoe verzin je het?!

schiphol rijen

 

Met de zomervakantie in zicht worden de wachtrijen op Schiphol alleen maar langer. Maar daar hebben sommige mensen iets op gevonden. Asociale mensen welteverstaan.

 

 

 

Toen ik afgelopen weekend naar Lissabon ging wist ik al dat het een hele klus zou worden om op tijd in het vliegtuig te belanden. Kom niet te vroeg, maar wel op tijd, werd er al gezegd. Dat vond ik een nogal vaag advies, want wanneer was ik nou te vroeg of op tijd? Ik gokte ergens tussenin en schoof vol goede moed aan bij de rij in de vertrekhal. Maar dat bleek de verkeerde rij en ik werd door een heel vriendelijke dame gewezen op de rij buiten, die van een kilometer…

 

schiphol

 

Want je staat in een rij die al zigzaggend naar de securitycheck gaat. Na ruim twee uur schuifelen was ik erdoorheen. Ik hoefde alleen maar op mezelf te letten maar om me heen zag ik moeders met slapende baby’s op hun arm en vaders met dreinende peuters die uit hun kinderwagen wilden klimmen. Wat een ellende.

 

Gelukkig kunnen mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten passagiersassistentie aanvragen waardoor ze met voorrang door de beveiliging kunnen, wat dus al snel een paar uur wachten scheelt. En dat is nu dus voor sommige mensen een succesvolle manier om de rij te skippen.

 

Gezonde mensen welteverstaan, die helemaal niks mankeren. Zij doen alsof ze niet kunnen lopen om zo voor te dringen. Dus buiten het controleren van koffers zou Schiphol nu ook moeten controleren of je wel of niet invalide bent? Maar dat mag niet en dus lukt het deze asociale reizigers om zo de wachtrij te omzeilen.

 

Schiphol-woordvoerder Madelon van der Hof zei daarover tegen AT5: ‘We zijn wettelijk verplicht om iedereen die daarom vraagt, hulp te verlenen. We mogen dus niet vragen naar de reden van de aanvraag.’ De luchthaven ziet sinds de meivakantie een toename van 35 procent (ten opzichte van 2019, voor de coronapandemie uitbrak) in het aantal aanvragen om passagiersassistentie.

 

Ik weet niet wat ik treuriger vind: dat Schiphol er niets tegen kan doen om dit tegen te houden of die aso’s die doen of ze invalide zijn.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit