Doe dit en krijg twee keer zoveel in één dag gedaan

 

 

Het klokje van mijn oven bezorgt me soms een hartverzakking.

 

 

Ik denk dan dat ik lekker bezig ben, nog een godganse werkdag voor me heb en ineens knippert de waarheid me triomfantelijk iets anders toe. 16:00 uur? Hoe dan? Alsof de dag verdampt is, en wat ik gedaan heb? Veel, maar in ieder geval niet wat ik moest doen.

 

Ik ben trouwens nergens zonder een lijstje met wat ik hoor te doen op een dag. Daar krabbel ik dan van die gezellige rondjes voor, zodat ik wat af te vinken heb. Soms zet ik er stiekem iets met terugwerkende kracht op, want dan weet mijn hoofd aan het einde van de dag in ieder geval wat ik wél gedaan heb. Alleen: zo’n lijstje is tegelijk de hel, want het herinnert je ook aan wat je níet gedaan hebt. En dan zit ik vrolijk klusjes van vandaag naar morgen te schuiven. Maar ineens bedacht ik een oplossing.

 

Tenminste, ik, ik… Nu geef ik mezelf misschien wat veel credits, maar ik lepelde een tip op die ik ooit kreeg en nog nooit in de praktijk bracht. Ik plande mijn dag van uur tot uur in. Voor alles een begintijd en eindtijd, maar ook een tijdslot voor al het onvoorziene gedoe.

 

Zo dus:

 

08:00 – 08:45 uur – wandelen
08:45 – 09:00 uur – koffie
09:00 – 09:30 uur – mediteren
09:30 – 10:00 uur – mail, nieuws en planning doornemen
10:00 – 11:00 uur – artikel dinsdag schrijven
11:00 – 11:30 uur – online meeting redactie
11:30 – 12:00 uur – onvoorzien
12:00 – 12:30 uur – lunch

 

Nu niet denken dat ik om half één stop met werken hoor, dit was gewoon mijn dagdeel als handig voorbeeld om iets voor jezelf in elkaar te klussen. Alle vragen en opmerkingen die ik tussendoor krijg parkeer ik dus tot half twaalf, om ze in dat half uurtje weg te werken. En door mijn lunch te plannen, lunchte ik ook écht. Wat ik normaal nog weleens skip, omdat ik dan een soepje wegschep tijdens het bellen.

 

Het is wel handig om een beetje soepel om te gaan met deze uur-tot-uurplanning. Hang je van tien tot half elf aan de telefoon, omdat een gesprek niet kan wachten? Dan wissel je onvoorzien gewoon even. Wat wel betekent dat je ’s middags nog zo’n onvoorzien uurtje in moet plannen.

 

Echt, het is heerlijk. En zo zorg je er ook meteen voor dat die online meeting een eindtijd heeft, iets wat elke meeting wat mij betreft zou moeten hebben. Probeer het maar, het gaat je dag stukken overzichtelijker maken.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans