Dodenaantal coronavirus per inwoners Zweden hoger dan de VS

 

‘Woonde ik maar in Zweden’, hoorde ik veel mensen gekscherend zeggen de laatste tijd. Want ja, daar was de horeca nog gewoon open, mocht iedereen de straat op en werd er veel geknuffeld.

 

Nu moet ik zeggen dat ik ook wel eens jaloers ben geweest daarop, hoor. Want ja, natúúrlijk wil ik ook knuffelend de straten door en bij alle terrassen die me aanstaan een drankje bestellen. Lijkt me heerlijk! Maar ja, dat gaat gewoon nu even niet en ik snap volledig waarom. En onze intelligente lockdown is zeker intelligent en effectief gebleken, want die maatregelen zijn versoepeld. Dat wij gedwongen intelligent onszelf moesten lockdownen, daar was hier en daar nog wel wat kritiek op.

 

Want ja, in Zweden werden ze niet gedwongen om intelligent te doen, daar werd stilzwijgend van het volk verwacht dat ze intelligent waren. Intelligent genoeg om grote groepen te vermijden, zoveel mogelijk binnen te blijven en zo mee te doen aan de flatten the curve-beweging. Hoe is dat gegaan, vraag je je misschien af? Nou… Niet zo best. Eigenlijk nog erger dan ik zou denken bij deze aanpak.

 

Nieuwe cijfers zijn binnen en die laten zien dat Zweden zelfs boven de Verenigde Staten uitstijgt, als het aankomt op het aantal slachtoffers per miljoen inwoners. Het land telt nu ruim 3000 doden, wat neerkomt op 297,16 per elk miljoen inwoners. 

 

De Verenigde Staten heeft intussen ruim 74000 doden, wat natuurlijk een veel groter aantal is, maar per elk miljoen inwoners is dat 226.33 slachtoffers en blijven ze dus onder Zweden. Ik weet niet of je dan kan concluderen dat hun manier van aanpak heeft gefaald daar in Scandinavië, maar er zal toch wel iets moeten veranderen, lijkt me?

 

Overigens schrok ik sowieso van het aantal slachtoffers per miljoen inwoners: wij in Nederland zitten ruim over de 300, en in België zelfs over de 700. Duitsland staat onderaan met bijna 90 slachtoffers op de één miljoen.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer