Dit zijn de zorgmedewerkers die met toenemende agressie te maken hebben

 

Je leest bijna dagelijks in de krant over zorgmedewerkers die tijdens hun werk te maken hebben met agressie. Maar achter die witte uniformen zitten wel echte mens van vlees en bloed.

 

 

 

Een vriend van me is arts op de spoedeisende hulp, en als hij het over zijn werk heeft hang ik aan zijn lippen. Hij maakt de gekste dingen mee die gelukkig vaak goed aflopen, maar helaas af en toe ook een treurig einde kennen. Jammer genoeg zijn z’n verhalen over de eerste hulp de laatste jaren steeds vaker gekleurd door de agressie van patiënten of hun familieleden. Hij blijft er gelukkig meestal rustig onder maar het is natuurlijk bizar dat degenen die mensen beter willen maken en levens willen redden te maken hebben met zoveel woede en razernij.

 

In de documentaireserie ‘Ziekenhuis met een hart’, die deze week op de NPO wordt uitgezonden, gaat programmamaker Coen Verbraak in vier afleveringen in gesprek met medewerkers van het Amsterdamse OLVG. In dit ziekenhuis worden jaarlijks ruim 500.000 patiënten van meer dan 180 nationaliteiten gezien door talloze artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers en daar is veel moois over te vertellen. Want achter die witte jas zit een mens van vlees en bloed met een warm hart voor de zorg en de patiënten, die niet zomaar voor dit vak gekozen heeft. Zo vertelt teammanager Karim dat hij ooit na een ongeluk op de eerste hulp belandde en door de manier waarop hij toen werd verpleegd de keuze maakte om ook de zorg in te gaan. Omdat je dan een verschil kunt maken.

 

Helaas wordt dat niet altijd door alle patiënten gewaardeerd, want alleen al in het OLVG wordt er jaarlijks 750 keer melding gemaakt van agressie naar medewerkers. En dan zijn er nog talloze incidenten die niet gerapporteerd worden. In de aflevering van vanavond gaat het over de toenemende agressie van patiënten en hun familieleden en dan zie je wat dit met de artsen en de verpleging doet.

 

Wat mij betreft verplichte kost voor iedereen die vindt dat hij of zij op z’n zachtst gezegd een grote mond op moet zetten, terwijl de zorg niets anders dan haar werk doet. Want dat je als hulpverlener bedreigd wordt en het idee hebt dat je achterom moet kijken is toch de omgekeerde wereld?

 

OLVG – Ziekenhuis met een hart is tot en met donderdag 22 december om 20.30 uur te zien op NPO2.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit