Dit zijn de food­trends van 2020

 

En ze zijn best wel opvallend. Van best wel logisch tot: wat voor boon?

 

Waar iedereen richting catwalk kijkt, verdiep ik me ook graag in de keukenkastjes. Welke superfoods moeten er nu weer door mijn plantaardige yoghurt en wat ga ik zien op mijn bord in een restaurant? Als ik überhaupt nog een bord krijg, natuurlijk. Ik neem je mee in de foodtrends van 2020, van best wel logisch tot: wát voor boon?

 

Nóg gezonder 

Het zijn de veggies die de klokken slaan, we eten meer en meer en meer groenten, we wórden groenten. Een snack gedoopt in frituurvet? De horreur, jongens en meisjes. Snoepen doen we verantwoord en je krijgt komkommer bij je verantwoord gebrouwen bier.

 

Zero waste 

Niet te verwarren met een zero waist natuurlijk. Misschien wel de belangrijkste, ook in 2019 al. Verspilling is niet meer van nu, net als tonnen aan plastic verpakkingen, in 2020 eten en consumeren we steeds een beetje meer verantwoord en neem je je eigen bakjes en zakjes mee naar de supermarkt. Het zou tijd worden.

 

Alcoholvrij 

Tuurlijk nuttigen we al een nul-punt-nulletje als we nog achter het stuur moeten, maar alcoholvrij wordt nu pas echt next level. Als ik het goed lees mag je blij zijn als er érgens nog gin bij je tonic wordt gedaan. Wat uiteraard te gek nieuws is voor geheelonthouders of de non-alcoholische mens.

 

De West-Afrikaanse keuken 

Fijne stoof, de lekkerste rijstrecepten, goed gevulde soepen, de West-Afrikaanse keuken is wat je wil eten in het nieuwe jaar. Niet gek opkijken als je steeds vaker okra naast de broccoli ziet liggen in het schap of dat je de instructie krijgt om eerst iets te pekelen of te stoven wat gebruikelijk is. De keuken is puur met veel groenten en zonder onnodige toevoegingen.

 

Lekker eten voor de kleine foodies 

Geen bordje friet-met-frikandel meer in een restaurant. Wat wij millennials niet eten, dat eten onze spruiten al helemaal niet. Ha, spruiten, daar vechten ze om, vermoed ik. De vissticks worden vervaardigd uit wilde zalm en pasta wordt vervangen door slierten courgetti. Ik zie mezelf nog zitten toen ik vijf was, met m’n friet en frikandel. Komen ze nu mee.

 

Soja is uit, de mungboon is in 

Experimenteer meer, lijkt het credo. Logisch, want de wereld eet steeds bewuster. Soja is dus heus niet meer de enige plantaardige vriend waar we onze heil bij zoeken. Dit jaar vinden we troost bij de mungboon (?), hennepzaad en avocado’s.

 

Een spreadje van dit en een spreadje van dat 

Een botertje van macadamia- of een pijnboompittenspread, het gaat gebeuren in 2020. Omdat alles plantaardiger wordt en palmolie in je producten echt not done is, wenden we ons tot alternatieve grondstoffen. Lijkt me dus echt lekker.

 

Je burgers blenden 

Laten we met liefde een dagje vlees of vis staan, het kan ook anders. Je burger blenden met een alternatief bijvoorbeeld. Heb je ongeveer fifty-fifty en nuttig je dus echt stukken minder vlees van.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans