Wie is er nou de baas op school?

 

Er zijn juffen die sommige tienminutengesprekken met angst en beven tegemoetzien. Omdat er ouders zijn die leerkrachten uitschelden of erger.

 

 

Waarom De Luizenmoeder óók heel vermakelijk is? Om hoe juf Ilse de ouders de klas uitbonjourt. Tot ziens allemaal, kappen met zwaaien en opgehoepeld. De klas is nu van de juf en de juf is hier de baas.

 

Met de werkelijkheid heeft dit alleen niet alles te maken. In werkelijkheid worden veel juffen gedirigeerd door bemoeizieke pappa’s en mamma’s die geen enkele kritiek op hun prinsen en prinsessen dulden. Niets is goed genoeg voor hun bloedjes. Als er een onvoldoende wordt gescoord ligt dat aan de manier van lesgeven of worden er onmogelijke eisen gesteld. Wijzen toetsen uit dat er toch echt alleen, en dan alleen als het allemaal meezit, een HAVO’tje inzit? Echt niet! Ook als de kinderen geen bal uitvoeren en ook als het ze niet komt aanwaaien, is het aan de juf of meester om ervoor te zorgen dat die HAVO minimaal een VWO’tje wordt.

 

En dan nog dit: mocht juf of meester ooit het gore lef hebben om hun prins of prinses een berisping te geven, en dat ook nog in het bijzijn van de andere kinderen, dan weten pappa en mamma juf te vinden en zullen ze ervoor zorgen dat juf of meester excuus maakt.

 

Er zijn juffen die sommige tienminutengesprekken met angst en beven tegemoetzien. Omdat er ouders zijn die leerkrachten uitschelden of erger. Er zijn meesters die sommige leerlingen vrezen. Omdat dat onopgevoede, door-en-door verwende ongeleide projectielen zijn waardoor de vlam zomaar in de pan kan slaan en de boel escaleert.

 

Het is heus niet dat ik hier een pleit hou voor hoe het vroeger was en voor meesters die een intense hekel aan kinderen hadden en hun frustraties met plezier op ze botvierden (letterlijk).

kind speelt juf

 

En ik vind ook heus dat fysiek geweld in geen geval moet mogen. 

 

Wat ik wel vind is dat leerkrachten, net als agenten, handhavers en ambulancepersoneel, bescherming verdienen. Dat ouders en kinderen weten dat ze er niet mee wegkomen als ze juf of meester beledigen of uitschelden of onder druk zetten. Dat ouders hun kinderen leren dat ze hun fatsoen moeten houden en dat ze zelf het goede voorbeeld geven. En zo niet, dan roepen we juf Ilse erbij.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans