Dit kunnen we verwachten van de persconferentie vanavond

 

Vanavond is het weer zover: een persconferentie. Of inmiddels ‘persco’ in de volksmond.

 

 

Waar ik eerder nog best gespannen was voor de uitzending om zeven uur, ben ik er de laatste paar keren niet echt mee bezig. Het gaat toch tegenvallen, denk ik telkens. Dus om dan een uur te gaan luisteren naar hoe Mark Rutte en Hugo de Jonge ons vertellen dat we voorlopig nog wel binnen zitten, neuh… 

 

Maaarrr gaat vanavond dan misschien anders zijn? Mogen we weer de kroeg in? Grote feestjes met Oud & Nieuw? Drie dagen iedereen knuffelen met kerst? Ik neem het even met je door. Maar spoiler alert: dat hierboven gaat allemaal niet gebeuren.

 

Wat gaat er wel veranderen?
Niet zoveel, eigenlijk. We hebben blijkbaar de laatste tijd niet laten zien goed om te gaan met de maatregelen, en dus zijn de cijfers niet omlaag gegaan, en dus krijgen we met de feestdagen geen versoepelingen. Sterker nog, er wordt vanuit gegaan dat we de maatregelen massaal gaan verbreken. Daarom wordt er zelfs geadviseerd om in januari een korte maar nog strengere lockdown te gaan organiseren.

 

Wel is er misschien sprake van dat de kerstvakantie voor de scholen wordt verlengd; drie weken in plaats van twee. Het OMT adviseert zelfs vier weken, dus twee weken extra. Maar dan wel online lessen volgen. Deze vierde extra week zou na Oud & Nieuw moeten zijn, omdat we dan dus massaal de regels gaan verbreken en kinderen dan dus wat extra tijd ‘in quarantaine’ doorbrengen en niet op school.

 

Ik klink misschien een beetje negatief, maar dat kan komen doordat ik dat ook een beetje ben. Er is natuurlijk geen goede manier om dit te doen, want er is altijd wel kritiek, maar van tevoren al zeggen dat mensen de regels gaan verbreken en er daarom dus geen sprake van versoepelingen zijn… Dan vraag je er toch juist om dat mensen dat daadwerkelijk gaan doen? Een beetje selffulfilling prophecy, als je het mij vraagt. 

 

En de horeca…. Ja, die openingsdatum is nog niet in zicht. Terwijl de sportlessen weer mogen, bioscopen weer open zijn en ga zo maar door. De cijfers blijven ondertussen maar stijgen. Dan zou je toch denken dat de horeca echt niet de boosdoener is? Nou goed, we wachten af. Thuisrestaurantje spelen met kerst zal ‘m sowieso wel worden, dus ik ga maar alvast versiering inslaan.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer