Dit is een van de fijnste herinneringen aan mijn jeugd

 

 

Met dit mooie weer moet ik altijd denken aan de zomervakanties uit mijn jeugd. Dit is een van de fijnste herinneringen.

 

 

 

Terwijl ik in mijn werkkamer zit te tikken hoor ik in de verte het geroezemoes van de spelende kinderen in het park en ik ben zomaar terug in 1976. We gingen dat jaar niet op vakantie en van mijn ouders had ik voor mijn verjaardag een abonnement op het plaatselijke zwembad gekregen. Het was een uitzonderlijk warme zomer, dus ik lag dagenlang in het water of ging op het speelveld elastieken met mijn vriendinnetjes. Bij de kantine kocht ik van mijn zakgeld voor een kwartje een suikerstaafje of een snoepketting met van die pastelkleurige ringetjes. Aan het einde van de dag fietste ik doodmoe naar huis waar mijn moeder al met het eten zat te wachten.

 

 

Na het achtuurjournaal moest ik naar bed maar dat was een van de heerlijkste momenten van de dag. Helemaal rozig van de zon ging ik naar mijn kamertje waar een lekker schoon en frisgewassen wit dekbedovertrek al op me lag te wachten. Ik vond het dus absoluut geen straf om naar bed te gaan. Mijn moeder stopte me lekker in en dan mocht ik nog een half uurtje lezen in mijn lievelingsboek, Pitty naar kostschool, van Enid Blyton.

 

 

Ook nu is het zomer en opnieuw zijn de dagen warm. Als ik mijn bed opmaak ligt er steevast een schoon spierwit dekbedovertrek op, wat me meteen dat gelukzalige gevoel geeft dat ik toen als kind ook had. Na een lange werkdag is er niets fijner dan met een goed boek onder die knisperend frisse hoes van zachte katoensatijn te gaan liggen om nog even een momentje voor mezelf te hebben. Dan denk ik altijd even aan die zomervakantie van vroeger waar maar geen einde aan leek te komen.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit