‘Dit is een regelrechte wereldoorlog’

 

Daarom heeft Portugal een militair op de inentingscampagne gezet.

 

 

Wij proberen momenteel om onze vaccinatiegraad nog wat verder op te krikken met James Bond-achtige filmpjes of vaccinatie-raps. In Portugal hebben ze een militair op de inentingscampagne gezet en dat heeft ze geen windeieren gelegd. De Portugezen kunnen inmiddels op de hoogste inentingsgraad ter wereld bogen – even ter vergelijking: wij zitten op 67%, Portugal tikt de 85% aan.

 

We schijven maart 2021 dat er in Europa paniek uitbrak over het gevaar van mogelijke bloedstolsels door het AstraZeneca-vaccin. Met tal van complottheorieën, covid-ontkenners en vooral vaccinatieweigeraars en -twijfelaars tot gevolg. Terwijl het duo Rutte en De Jonge met pappen en nathouden probeerde om de gemoederen te sussen, koos de leider van de succesvolle Portugese vaccinatiecampagne, zoals zo vaak, voor een militaire metafoor om de risico’s te schetsen. Viceadmiraal Henrique Gouveia e Melo schotelde zijn volk daartoe twee wegen voor: eentje voor gevaccineerden en eentje voor de sceptici en twijfelaars. Op de weg van de gevaccineerden zou een sluipschutter 1 op de 500.000 mensen doodschieten, legde hij droogjes uit. Op de weg van de ongevaccineerden 1 op de 500.

 

‘Dus,’ vroeg de voormalige onderzeebootkapitein, ‘welke weg kies je?’

 

Toen Gouveia e Melo aantrad als coördinator, verkeerde Portugal in een diepe crisis. In de hoofdstad Lissabon stonden rijen wachtende ambulances bij overbelaste ziekenhuizen en het zorgstelsel dreigde onder de druk te bezwijken. Inmiddels zijn de besmettingsratio en het aantal ziekenhuisopnames gezakt naar het laagste niveau in anderhalf jaar, waardoor sinds vorige week ook het nachtleven in Lissabon weer los mag gaan.

 

Aan politiek gedoe hield Gouveia e Melo zich niet echt op en misschien verklaart dat ook wel zijn succes. Om zich van zijn taak te kwijten formeerde hij een team van enkele tientallen deskundigen uit de strijdkrachten – artsen, wiskundigen en analisten – dat hij leidde vanuit een NAVO-gebouw. Daarna zette hij een nieuwe logistieke operatie op, met verspreid over het land zo’n driehonderd grote vaccinatiecentra, vaak in sporthallen. Om uit te vinden hoe je mensen het best door zo’n centrum loodst werden militairen ingezet als proefkonijnen. Om de Portugezen duidelijk te maken dat ze ‘de mouwen moesten opstropen en het virus moesten bevechten’, ging hij steevast gekleed in gevechtstenue.

 

‘We hebben een slag gewonnen,’ zegt hij over de resultaten die hij voor elkaar bokste. ‘Maar ik weet niet of we de oorlog tegen het virus hebben gewonnen. Dit is een wereldoorlog.’

 

Bron: Trouw

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans