Niks zo leuk als de Kinderboekenweek

 

Tenminste, dat vind ik. Vroeger als klein meisje vond ik dat ook al.

 

 

Ik mocht dan wat boeken voor mijzelf uitzoeken, kopen en houden, én je kreeg er ook nog een boekje bij cadeau, het Boekenweekgeschenk. Ik wachtte dan ook bewust tot deze week om de boekenkast aan te vullen. Gelukkig lazen mijn ouders graag en veel. En deden ze nooit moeilijk om boeken voor mij en mijn zus te kopen. 

 

Toen ik wat ouder was, trapte ik net zoals iedereen in de val van de ECI-club. Een boek per maand moest je dan kopen. Niet alleen die boeken waren een verleiding, maar vooral die knappe jongemannen die langs de deur gingen om zo’n abonnement van een jaar lang aan je te verkopen. Ik zal nooit vergeten dat we net van die verplichting af waren toen op een dag mijn vader thuiskwam en mij gezellig met zo’n knapperd aan tafel zag zitten. Één blik, en hij wist genoeg: wéér een abonnement van Mister ECI. Herkenbaar?

 

Toen ik in  New York woonde zat ik in het walhalla voor elke lezer. De nieuwste boeken, romans, thrillers en noem maar op kwamen daar altijd het eerste uit. Weliswaar in het Engels maar dat deerde niet.  

 

Boeken zijn nog steeds mijn ding. Ik vraag ze cadeau maar geef ze ook graag weg. Bij de kleinste lezers begin ik met Nijntje, Dikkie Dik en natuurlijk ‘De kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ (hij blijft hilarisch). Voor de kinderen van vrienden koop ik tegenwoordig hippe kookboeken, die zijn leuk om te lezen én om te gebruiken. Voor de mannen zijn er kekke reisboeken die gelijk reisgids zijn – of andersom, net hoe je het bekijkt. En de meeste van mijn vriendinnen doe ik een plezier met een van de boeken uit de top-10-boekenlijst. Altijd goed. 

 

De komende dagen staat alles weer in het teken van de Kinderboekenweek, met als thema ‘worden wat je wil’.
De activiteiten en de boeken geven deze boodschap mee: Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, jij kan worden wat je wil. 
Ik riep vanaf mijn vierde altijd dat ik juf wilde worden én stewardess. Ik heb geluk gehad dat ik het ook inderdaad allebei ben geworden.  
Misschien heeft het lezen destijds geholpen, wie zal het zeggen. Je verplaatsen in een andere wereld begint uiteindelijk met een boek. 

 

Door: Grace Bregman

Grace houdt van haar gezin, familie, vrienden, thee, etentjes organiseren, Italië en New York. Stewardess in een vorig leven, en op dit moment Pink Ribbon-ambassadeur, promotor van binnenstad Groningen en gastvrouw op evenementen.