Dit is dus Oekraïne
Tot vorige week was Oekraïne een land waar we misschien niet heel erg mee bezig mee waren, maar nu vult het onze dagen en kleurt het onze harten.
Een onzinnige, oneerlijke oorlog aangevoerd door een dictator wiens honger naar macht onstilbaar is. Ik wilde meer weten over het land, over dat dappere volk dat zich niet laat kennen en al helemaal niet laat intimideren. що думає той чоловік, zal de laatste dagen vaak geklonken hebben, oftewel: wat denkt die man wel niet.
Over Oekraïne
Je mag dus eigenlijk niet ‘de’ Oekraïne zeggen, want een lidwoord gebruik je alleen als het over een streek gaat, niet over een land. De Betuwe, de Provence. Vroeger werd er over ‘de Oekraïne’ gesproken omdat het een deel van Rusland was, maar sinds 1991 zijn ze onafhankelijk (daar heeft toen trouwens 90 procent van de bevolking voor gestemd) en gaan ze verder als Oekraïne. Zonder ‘de’ dus.
Er zijn meer verwijzingen naar Rusland die gevoelig liggen. Daarom zie je op het nieuws vaak Kyiv in plaats van Kiev. Het laatste verwijst naar de Russische schrijfwijze en daar willen ze nu juist graag van af.
Oekraïne heeft 44 miljoen inwoners en grenst aan heel veel landen. Daarom vindt Poetin het waarschijnlijk ook zo’n belangrijke ‘prooi’, vanwege de doorstootmogelijkheid naar veel andere landen (Rusland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië) en de Zwarte Zee. Aan die Zwarte Zee ligt ook het obsceen grote paleis van Poetin, ter waarde van een miljard.
De Krim is een prachtig gebied waar ook heel veel wijn wordt geproduceerd. Cabernet Sauvignon, Malbec, Muscat, Pinot Noir, Chardonnay… Dat maakten de monniken daar al vanaf de elfde eeuw.
In Oekraïne spreekt men vooral Oekraïens. Dat lijkt op het Russisch, maar is zeker niet hetzelfde. Vergelijk het met het Nederlands en het Duits.
Beroemde Oekraïners
De beroemde Amerikaans-Oekraïense pianist Vladimir Horowitz werd geboren in Oekraïne, net als de eerste vrouwelijke minister-president van Israël, Golda Meïr. Natuurlijk onze eigen Victoria Koblenko en haar voetballer Evgeniy Levchenko. Chaikovsky bracht altijd veel tijd door in Oekraïne en er is ook een museum van de plek waar hij langere periodes werkte op uitnodiging van een rijke weduwe.
Ook bijzonder is het Livadia Palace waar Roosevelt, Churchill en Stalin bij elkaar kwamen om het naoorlogse Europa in te richten. Laten we hopen dat Oekraïne een plek blijft waar vrede opnieuw geboren wordt.