Dit is de reden dat vrouwen hun gewelddadige man niet verlaten
Waarom blijf je bij zo iemand?
Het leven heeft me geleerd om niet te oordelen. Althans, niet te snel en zeker niet over grote zaken. Ik ben zelf ook weleens in een situatie beland die ik een jaar daarvoor had veroordeeld. Mijn lief zegt het altijd zo mooi: je weet nooit wat twee mensen samen hebben.
Vrienden die al jaren worstelen in hun huwelijk en toch de stap niet kunnen of durven zetten om uit elkaar te gaan. Het is makkelijk om vanaf de zijlijn te zeggen hoe ze hun leven beter kunnen inrichten, tot je zelf in zo’n situatie zit.
Vrouwen die geweld ondervinden van hun partner is ook een onderwerp waarbij we al gauw de wijzende vinger tevoorschijn trekken. Want waarom blijf je bij zo iemand?
We zijn geneigd om te zeggen: de eerste keer dat mijn partner me slaat, ben ik weg. En toch doen ‘we’ het blijkbaar niet. We blijven. In De Volkskrant stond een enorm artikel over Wim Hof, die zijn vorige vrouw in 2012 stelselmatig zou hebben mishandeld. Het artikel werd gelardeerd met beschouwingen van een criminoloog die het verhaal breder trok. Een van de punten die in het verhaal naar voren kwam, was inderdaad de vraag waarom vrouwen, in vredesnaam zou ik willen zeggen, bij hun gewelddadige partner blijven.
Het meest gruwelijke verhaal dat ik ooit las, is dat het dier van een mishandelde vrouw ook vaak wordt geschopt en geslagen om zo de vrouw nog meer te kwetsen. Mijn hart scheurt. Dan denk je als buitenstaander: run. Don’t walk.
Maar dat zeggen is makkelijk. Bieden wij iemand ook een echt ontsnappingsplan? Of gaan we hooguit een keer per week lunchen met de beschadigde vriendin en blijft het daarbij? Want dat is volgens criminologe Jane Monckton Smith de reden dat veel vrouwen geen actie ondernemen. Na het bestuderen van honderden femicidezaken concludeerde ze dat de reden waarom vrouwen niet weggaan, is omdat ze over het algemeen geen veilig ontsnappingsplan hebben. Want gaat het geweld ophouden als ze weggaan, of wordt het misschien nog erger? Ze zijn bang voor escalatie en blijven; dempen lijkt dan een veiligere optie.
Dus ook hierbij geldt: don’t judge en probeer te helpen.
Vermoed je huiselijk geweld of ben je slachtoffer v an huiselijk geweld? Neem contact op met Veilig Thuis.
Credits: Amayzine.com