De 9 beste tips van psycho­logen om minder angst te hebben

 

Wat is het een gekke tijd. Ik wil me soms zo graag lekker afsluiten van al dat wereldnieuws en al die cijfers over zieken en intensive cares.

 

Natuurlijk kan het niet. Maar soms is het lekker als je gewoon gaat puzzelen met je mobiel in een volledig andere kamer in huis. Even niet bereikbaar zijn, even niet 92 corona-updates lezen of horen op de radio. Ik wil soms even niet meer weten hoe erg de situatie wereldwijd is, omdat ik het ook gewoon best eng vind allemaal. En ik wil het zo graag negeren. Doen alsof het niet bestaat en we tóch nog dat weekendje naar Kopenhagen gaan samen en naar dat leuke vakantiehuis met onze groep vrienden. Doen alsof de crèche toch echt weer open is maandag. Doen alsof ik weer naar mijn werk kan. Doen alsof we gewoon weer pasta kunnen eten bij dat leuke tentje in de straat. Maar nee, voorlopig gebeurt er weinig, zitten we binnen en dat doen we juist voor de mensen die in de zorg werken. Om te zorgen dat het virus zich niet verspreidt. Wij blijven thuis zodat zij hun werk kunnen blijven doen. Wij blijven thuis voor de veiligheid van zoveel anderen.

 

Toch is het wennen en moet het besef bij mij nog komen: voorlopig blijft veel in ons land nog op slot. Met een goede reden, natuurlijk. En als jij net als ik soms ook een beetje bang bent voor wat er allemaal nog gaat komen… Hier de 9 beste tips van psychologen wereldwijd om angst tegen te gaan. Om minder bang te zijn in deze gekke, gekke tijden.

 

  1. Slaap genoeg
  2. Onthou de feiten en niet ieders mening
  3. Zorg voor een duidelijk ritme overdag
  4. Drink minder koffie en alcohol
  5. Beweeg elke dag dertig minuten
  6. Zorg dat je niet de hele dag piekert over het leven, geef jezelf duidelijk een half uur per dag dat je je druk mag maken om de crisis. En de rest van de dag parkeer je die nare gedachten.
  7. Bel met video met je vrienden en je familie
  8. Zorg voor positieve afleiding. Lees dat lekkere boek, pak een tijdschrift erbij, doe een gezichtsmasker op en ruim je kast op. Een schoon en net huis is sowieso rustgevend, zeker omdat we zoveel thuis zijn nu
  9. Ga in een warm bad, neem een warme douche en adem even diep in en uit

 

En als je één ding moet onthouden is het wel dit: jouw angst gaat de situatie niet veranderen, dus je kunt het net zo goed níet hebben.

 

Bron: Web Medical Doctor 

 

Door: Tessa Heinhuis