Dit is de hipste wijk in Europa van 2022

 

psiri athene

 

De mensen, het klimaat, het temperament gemixt met de gastvrijheid, dat net wat meer van het leven genieten en natuurlijk het eten.

 

 

 

Als je me een beetje kent, dan is het geen geheim dat ik verliefd ben op Griekenland. Het is zelfs zo serieus dat ik elke donderdagmiddag achter mijn laptop kruip voor een online les Grieks van Evi. Het liefst ben ik er zo veel en zo vaak als ik kan. Wat zeg ik? Ooit ga ik er (deels) wonen. Logisch dus dat de hipste wijk van Europa in 2022 volgens time to momo in Griekenland ligt. Noem me bevooroordeeld, maar dat begrijp ik helemaal.

 

Het gaat in dit geval om de wijk Psiri. Het leuke is dat mijn Griekse vrienden zelf ook gek zijn op dit kleine dorp in het centrum van Athene. Als ik om tips voor Athene vraag, dan zeggen ze zonder uitzondering: Psiri. Mocht je de naam trouwens niet meteen kunnen vinden: dat klopt. De wijk Psiri staat ook bekend als Psyrri, Psyri of Psirri, want de officiële schrijfwijze in het Grieks is Ψυρρή.

 

Verwacht in Psiri trouwens geen witgekalkte muren en van die typisch Griekse molens, want de wijk transformeerde de laatste jaren van ruw en rauw naar hip. Op de muren in de straten spat de street art eraf. Psiri vulde zich met vintage shops, kunstenaars, hippe winkels en dat alles zij aan zij met de oude ambachtslieden. Maar waar het vooral om bekend staat zijn de verrukkelijke adressen om te eten, drinken en genieten. Of je nou op de binnenplaats van het authentieke Avlia terecht komt, in een wijnbar met alleen maar Griekse wijnen of op een dakterras waar je de moderne Griekse keuken proeft; alles kan in Psiri.

 

Nog 34 nachten slapen en dan vlieg ik richting Athene om te logeren in, het kan geen toeval zijn, Psiri. Als ik een week in een stad ben, dan vind ik het leuk om tussendoor te verkassen. De eerste helft van de week is nog onbeslist, maar voor de tweede helft strijk ik neer bij The Foundry Suites. Vanaf het dakterras heb je het uitzicht op de imposante Akropolis, maar onder je bruist het hippe Psiri. Een betere combinatie is er niet, als je het mij vraagt.

 

Griekenland is code geel, dus je mag gewoon een Grieks bezoek inplannen, maar er zijn wel wat inreismaatregelen. Check altijd even de site van de overheid voor de meest actuele informatie.

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans