Dit helpt echt tegen die winterdip

 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik heb echt niets met de winter.

 

 

Ja, wintersport is leuk, sneeuw is gezellig en de stad ziet er hartstikke mooi uit als het sneeuwt, maar dat weegt voor mij niet op tegen de minpunten. Of eigenlijk vooral tegen één groot minpunt: de dagen zijn zo kort. Ik ga echt zo gigantisch slecht op hoe weinig daglicht we elke dag hebben. Ik word wakker: pikdonker. Dan ga je aan het werk, ben je klaar: pikdonker.

 

Ik voel me moe, niet fit, lusteloos en gewoon niet happy. Elke winter weer. Je zou dus kunnen zeggen dat ik dat elk jaar zie aankomen en dat is ook zo: ik kan er inmiddels wel een beetje mee omgaan. Maar toch valt het me elk jaar weer tegen. Gelukkig is er zeker wel wat aan te doen om die dip iets minder te maken. Sommige tips kun je heel makkelijk toepassen, andere kosten (mij in ieder geval) wat meer moeite. Weg. Met. Die. Winterdip.

 

1. Neem vitamine D en andere vitaminen extra in (zoals Omega 3).

2. Ga wandelen en dan het liefst ’s ochtends vroeg (wel als het al licht is).

3. Wil je echt de deur niet uit, zorg dan voor veel daglicht. Gordijnen open dus, en bijvoorbeeld wakker worden met een Philips energielamp, die dingen helpen echt.

4. Let op je eten: veel suiker is niet goed voor je gemoedstoestand. Veel groente wel.

5. Blijf sporten. Vind ik zelf echt een opgave als het buiten zo grauw is, maar achteraf voel je je zóveel beter.

6. Drink sint-janskruidthee.

7. Zorg dat je tijdens werk een paar keer buiten een wandeling maakt, ook al is het maar vijf minuten.

8. Focus je op de positieve dingen en schrijf die elke dag op.

9. Doe aan meditatie of yoga (nidra).

10. Wees lief voor jezelf; koop af en toe iets leuks voor jezelf of boek een lekkere behandeling.

11. Opgeruimd huis = opgeruimd hoofd = minder onrust. In de winter ben je meer thuis dus zorg echt dat dit jouw happy place is.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer