Dit ga ik anders doen wanneer het leven weer normaal is

 

Yiiiiihaaaa, de horeca gaat weer bijna OPEN. Yes, daar ben ik dus heel blij mee.

 

Want van alles heb ik dat de afgelopen twee maanden heb moeten missen, staat dat horecabezoekje met stip op nummer één. Gezien mijn nieuwe quarantainekilo’s (ongepland en onwelkom) heb ik de sportschool niet bepaald gemist… Maar ook sporten zal wel weer iets meer in m’n schema moeten gaan komen, want de eerste reserveringen zijn al gemaakt en ik ga alles eruit halen wat erin zit. Dat begrijp je.

 

Maar nu, nu de maatregelen conform corona langzaamaan versoepelen, is het misschien ook een idee om een beetje te reflecteren. Hebben we ook wat opgestoken van de afgelopen maanden? Dingen die we juist meer zijn gaan waarderen, of juist minder. Misschien gewoontes die we verplicht moesten aanpassen, gewoontes die in positieve zin zijn veranderd. Ik heb bijvoorbeeld opgestoken dat ik nóóit meer corona wil hebben en absoluut hoop dat ik nu immuun ben, maar nu dat allemaal achter de rug is… Is niet alles me heel erg tegengevallen. Sterker nog, ik ga wat van deze quarantainetijd meenemen naar het ‘nieuwe normaal’. En dan bedoel ik niet mijn quarantainekilo’s, die laat ik achter. Adieu en tot nooit meer ziens.

 

1.Een keukenprinsesje zijn (of doen alsof) is heel leuk
Koken heb ik altijd leuk gevonden, ik deed het alleen zo weinig. Bijna nooit, voordat het coronavirus toesloeg. Op een dinsdagavond uit eten gaan en ruim vijftig euro uitgeven per persoon was niets bijzonders voor mij. Hartstikke zonde en onnodig eigenlijk, want met diezelfde mensen kun je ook prima thuis eten. Nou oké, dat kon niet toen we in de intelligente lockdown zaten, maar thuis eten is vaak ook gewoon veel gezelliger. En ik heb de lol in koken echt weer hervonden. Win-win dus: het scheelt bakken met geld én het koken wordt echt leuk. Zelfs mijn vriendin die nog nauwelijks een omelet kon bakken (je weet wie je bent) schotelt nu met trots haar homemade meals voor. En met succes.

 

2.Je lekker voelen in je huis is zó belangrijk
Op dinsdagavond spontaan uit eten gaan, continu met je laptop werken in m’n favo horecazaak of op kantoor, in het weekend continu de hort op… Mijn huis was de laatste tijd eigenlijk alleen een plek waar ik sliep, ging douchen en me aankleedde. Of ik me er echt ‘thuis’ voelde? Niet echt. Gelijk die onrust als je op zondag even niks te doen had. Meteen weer weg willen. Nou, toen kwam corona en kon ik letterlijk geen kant op. En dus ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten, maar heb ik mijn huis even een make-over gegeven: andere inrichting, nieuwe schilderijen en foto’s aan de muur, nieuwe bordenset, nieuwe glazen, kledingkast opgeruimd, de hele mikmak. En wat denk je? Ik vind het heerlijk. Een zaterdagavondje thuis klinkt ineens helemaal niet slecht. Je rust kunnen vinden in je eigen huis is echt zó belangrijk, dat wil ik niet meer kwijt.

 

3.Tijd voor jezelf blijven nemen
Nauwelijks thuis zijn betekent ook nauwelijks echt alleen zijn. En dat is ook iets wat ik post-corona wil blijven doen: af en toe bewust tijd voor jezelf nemen. Of dat nou is met een boek op de bank, even hersenloos netflixen of gewoon even niets doen: tijd voor jezelf nemen. Het klinkt misschien een petit peu zweverig, maar even reflecteren en tot jezelf komen is zó belangrijk. Hiervoor was ik altijd ergens naartoe onderweg, druk in m’n hoofd met alle plannen of plannen maken als ik ze nog niet had. Ik denk dat er echt weken voorbij gingen waarin ik niet even met mezelf was en ook heel bewust m’n hoofd aan het leegmaken was. Gevolg is dat ik twee weken in de intelligente lockdown zelf ook een soort internal lockdown kreeg en pas merkte hoe erg ik continu aan het racen was. Dus, note to self en ik denk note to heel veel mensen: pak je rust. Bewust. Wat dat voor jou ook mag zijn. Ik heb m’n inner zweefteef helemaal eruit gelaten en ben sinds kort aan het kleuren met mandalakleurplaten. Maar je kan het natuurlijk ook iets minder heftig aanpakken.

 

4.Bewuster omgaan met geld
Ik noemde het al even bij mijn eerste puntje, maar ik ben erachter gekomen dat ik zoveel zinloos veel geld uitgaf. Aan de horeca, maar ook aan dingen tussendoor. Kleding die ik nooit heb gedragen, kappers, schoonheidsspecialisten, een dagje uit, dan weer naar de film, even een kettinkje hier en een paar oorbellen daar… Het zijn niet allemaal grote bedragen (behalve die uitschieters van een dagje horeca-hoppen), maar alles bij elkaar tikt het toch wel aan. Nu ben ik zelf niet echt een financieel verstandig type, zolang het maar gezellig is en ik me goed voel geef ik het uit als water. Nou, toen kwam corona en zag ik even wat er op mijn rekening bleef staan en dacht ik: hé, dát is effe lekker. Dus nu ben ik zo’n typetje geworden dat een Excel-bestandje heeft met een overzichtje van alle vaste lasten en een spaarplan met een doel. Blijkt dus nu, op m’n dertigste, dat ik sparen heel leuk vind.

 

5.Wandelen, wandelen en nog eens wandelen
Het begint nu een beetje treurig over te komen, maar als ik met iemand afsprak was dat toch vaak in een horecagelegenheid en dat gaat toch vaak gepaard met een wijntje of een biertje. Heel gezellig natuurlijk, maar deze lockdown heeft me wel geleerd dat dat echt niet de enige optie is. Want, net als heel Nederland geloof ik, ben ik aan het wandelen geslagen. En hóe leuk is wandelen? Ook zonder iemand, gewoon een podcastje op en even een rondje in het park. Zo fijn en het maakt ook echt even je hoofd leeg. Zonnetje erbij maakt het uiteraard compleet. Extra bijkomend pluspunt: je stappenteller is ook blij. Wandelen is gewoon te gek.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer